Prostreno.cz

Čím vším můžete nahradit drahou mandlovou mouku

Pokud potřebujete náhradu za mandlovou mouku, existuje několik možností, které vám zachrání recept, aniž by se příliš změnila jeho chuť. Co se dá místo mandlového „prášku“ použít?

Mandle jsou bohaté na vitaminy, minerály a živiny. Mnoho lidí vaří a peče s mandlovou moukou, protože má oproti té obyčejné pšeničné mírně sladší chuť. Mandlová varianta je však u lidí s nesnášenlivostí na lepek mnohem populárnější. Vyrábí z loupaných (blanšírovaných) sladkých mandlí a je jedna z nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení. Milují ji i ti, kdo snižují základní příjem sacharidů. Co ale dělat, pokud ji recept vyžaduje, nicméně vám chybí? Vyzkoušejte tyhle náhradníky!

Kokosová mouka

Velmi oblíbeným zástupcem mandlové mouky je mouka kokosová, a to už jen proto, že má podobnou „sladkost“ a konzistenci. Je však důležité vědět, že kokosová mouka má tendenci absorbovat mnohem více tekutiny než její mandlová kolegyně, takže v závislosti na receptu je třeba tento fakt vzít v úvahu.

Mouka z cassavy

Cassava, jiným názvem taky tapioka, pochází z kořene manioku jedlého. Ačkoli není v některých částech světa tak široce dostupná jako mouka kokosová, může být velmi účinnou náhražkou té mandlové.

Pšeničná mouka

Tato mouka má vysoký obsah sacharidů a odolného škrobu, takže je nutričně podobná mandlové mouce. Výživový poradci ji však nazývají „lepidlem pro střeva“.

Kriketová mouka

Asi to zní divně, ale kriketová mouka v posledních letech nabývá na popularitě, ačkoli jsou jejím základem cvrčci, kteří jsou dobrým zdrojem bílkovin. Navíc je tato mouka nabitá vitaminy a minerály. Obsahuje slušné množství vitaminů B-12, který zvyšují energii. (To je asi 10 krát více než u lososa). Potravinový experimentátoři tak kriketovou mouku považují za dobrou náhražku té mandlové. Záleží, jestli na ni máte „žaludek“.

Slunečnicová semínka

Chcete-li se úplně vymanit z moci mouky, můžete rozdrtit slunečnicová semena. Jelikož se jedná o trochu únavný postup, zvolte tuto variantu v případě, že mouky nepotřebujete až příliš mnoho.

Arašídy

Nejen ze slunečnicových semínek se dá něco vytvořit. I mletý arašíd jako náhrada mandlové mouky poslouží!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat