Prostreno.cz

Poznejte výhody hlávkového salátu

Může jedna potravina zajistit pohodové trávení a zároveň zlepšit náladu? No samozřejmě. Tohle všechno dokáže hlávkový salát, který navíc zlepší kondici vašich kostí. A to se hodí nejen v zimě, kdy je ve vzduchu vyšší riziko zlomenin!

Locika setá. Ať přemýšlíte, jak přemýšlíte, tenhle pojem vám vůbec nic neříká? Řeč je o něčem, co jste za svůj život viděli už nesčetněkrát – jedná se totiž o hlávkový salát. Ten byl velmi oblíbený již ve starověkém Egyptě, odkud se rozšířil do celého světa. Na křupavého „zelenáče“ tak brzy nedali dopustit ani v Persii či Řecku, kde věřili, že s jeho pomocí člověk usne „natotata“. Zda je tahle zelenina opravdu lékem proti nespavosti, těžko soudit. Jisté ale je, že z těchto pozitiv se každý její strávník radovat skutečně může!

Ukázkově fungující trávení

To, že potraviny bohaté na vlákninu jsou nezbytné pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů, jste už asi slyšeli. Mockrát. Kde ale tuto vzácnou živinu hledat? Jednou z možností je právě hlávkový salát, který jí mají doslova na rozdávání. Nelze nezmínit, že vláknina má také další přednosti, jež přijdou vhod. Je prokázáno, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, zatímco dokáže navodit pocit sytosti a značně podporuje hubnutí.

Záruka optimismu a žádné splíny

Co si budeme vykládat, špatné náladě sem tam propadne každý. Kéž by existovala nějaká prevence, co by chmury držela daleko od těla, viďte? Počkat, něco takového vlastně umí potravina, o níž se právě bavíme! Jedna její porce, což je ekvivalent většího šálku, vám poskytne 33 % doporučené denní dávky kyseliny listové, která je spojována s lepším psychickým rozpoložením, neboť pomáhá produkovat neurotransmiter dopamin v mozku. To ostatně potvrzuje i americká studie z roku 2012, jejíž poznatky sdělují, že lidé ve středním věku, kteří pravidelně konzumují kyselinu listovou, vykazují výrazně nižší riziko symptomů deprese.

Dávka zdraví po kosti. A rozhodně ne malá

Chcete mít lepší vyhlídky na to, že se vám v budoucnu vyhne osteoporóza? Nebo byste raději uvítali menší pravděpodobnost, že i drobné uklouznutí na náledí způsobí velkou zlomeninu? Pak je třeba udržovat kosti silné a v nejlepší kondici. Pokud se ptáte, co pro to můžete udělat, odpověď je úplně jednoduchá jděte na to přes jídlo, konkrétně přes hlávkový salát. Ten je vynikajícím zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a železa, proto je úžasnou „kostní výživou“. Už pro něj vyrážíte do obchodu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat