Prostreno.cz

Proč se vyplatí do salátu přidat potočnici lékařskou

Hubnete? Pak do své stravy zařaďte potočnici lékařskou! Kromě jiných výhod posiluje imunitní systém a s ní jsou všechny saláty a dietní polévky chutnější!

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale), které se také říká řeřicha potoční, někdy i řeřišnice, je vodní rostlina z čeledi brukvovitých. Bývá uznávaná jako jedna z nejstarších známých zelenin konzumovaných lidmi. K čemu vám bude dobrá?

Potočnice je, s nadsázkou řečeno, „pouze voda“. Asi 34 gramů této rostlinky poskytuje pouze 32 kalorií, méně než 1 gram bílkovin (konkrétně 0,78 gramu), méně než polovinu gramu sacharidů a téměř žádný tuk. Glykemický index a glykemické zatížení se tak odhaduje na nulu.

Výživový profil

I když se na první pohled zdá, že toho potočnice nemůže moc nabídnout, opak je pravdou. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, poskytne vám vitamin A (22 % doporučeného denního příjmu), vitamin C (24 %), vitamin K (106 %) a malé množství folátu, cholinu a vitaminu E. K minerálům, se kterými se také může pochlubit, patří vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík a malé množství manganu a selenu.

Výhody pro zdraví

Potočnice patří k báječným dietním potravinám. Uplatňuje se v salátech, křehké, svěží lístky chutnají „jen tak na chlebu“, nebo se jimi dá obohatit lecjaká polévka. Potočnice ale neudělá ostudu ani jako zajímavá příloha ke steakům. V lidovém léčitelství se tato rostlinka uplatňuje při zánětech dýchacích cest, kašli, bronchitidě, chřipce a zácpě. V historických pramenech se dokonce píše o jejích afrodiziakálních účincích. Ať už je to pravda nebo ne, potočnicí se léčí i artritida, revmatoidní artritida, bolesti ucha, ekzémy, svrab a bradavice. Tedy aspoň se to říká, výzkumy v tomto směru zatím chybí.

Jen správný výběr zaručuje báječnou chuť

Jediné, co se vědcům podařilo vybádat, je přítomnost fytonutrientů. O těch je známo, že prospívají lidskému zdraví tím, že chrání buňky před onemocněním. Některé studie také spojily konzumaci potočnice se sníženým rizikem vzniku rakoviny. Pokud na tuto rostlinku narazíte v obchodě (často je zabalená v plastu), vybírejte jen listy, které mají jasnou a zelenou barvu beze skvrn. Potočnici uchovávejte v ledničce, ale nezamrazujte ji. Listy pak ztrácí svoji strukturu. Radši čerstvé lístky zužitkujte do sendviče. Potočnice si velmi dobře rozumí například s jablíčkem, avokádem, rukolou nebo špenátem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat