Prostreno.cz

Celer je velmi účinným lékem na vysoký tlak

Trápí vás vysoký krevní tlak, ale bez prášků s nedokážete přestavit svůj den? Zvažujete se vydat trochu jinou cestou a poohlédnout se po přírodních prostředcích? Mámo pro vás překvapivého pomocníka. I takový celer totiž může pomoci. Jeho jedinečné složení totiž pomáhá regulovat tlak, cholesterol i úrovně stresových hormonů!

Že celer je opomíjenou zeleninou? Ale kdepak. Moc dobře ho znali již staří Egypťané, pro které měl velký význam. I moderní věda v něm však vidí vzácnou a prospěšnou potravinu s blahodárnými účinky na lidský organismus, jejíž pravidelná konzumace může přinést jenom pozitiva. A to hlavně pro srdce!

Správná strava? To je základ

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze je problémovým onemocněním, které postihuje stále vice jedinců. Čistě pro vysvětlenou, k tomuto stavu zpravidla dochází, když jsou cévy a tepny ucpané, což zabraňuje správné cirkulaci krve. Následky? Tak ty není radno podceňovat, neboť jde o podstatně vyšší riziko ischemické choroby srdeční nebo infarktu myokardu. Takhle to uvádí Americká kardiologická asociace (American Heart Association) s tím, že katastrofu může odvrátit pravidelný pohyb, dostatek spánku a vhodný jídelníček obohacený právě o celer. Co ten s tím má společného?

Poklad ze zahrádky jako medikament

Není žádným tajemstvím, že jmenovaná zelenina obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, proto by na váš talíř měla najít cestu častěji. Ovšem pozor, nedávno se také ukázalo, že celer je účinným prostředkem na vysoký krevní tlak, neboť se může pochlubit vysokým podílem jistých fytochemických látek.

Ty se ve vědeckých kruzích nazývají ftalidy a kromě toho, že fungují jako lék na hypertenzi, zároveň regulují hladinu škodlivého cholesterolu, zlepšují tok krve a snižují úrovně stresových hormonů. Tedy alespoň takový je názor amerických expertů. A kdy jste tento mocný kořenový zázrak měli naposledy vy? Ono je totiž důvodů k navýšení jeho spotřeby o něco víc. Co dalšího má ještě pod palcem?

Záchrana při zánětech i špatném trávení

Již několik studií poukázalo na to, že uvedený dobrodinec, který se v Evropě začal pěstovat až po třicetileté válce, poskytuje prevenci před rakovinou. Za tuto schopnost lze poděkovat přítomnosti flavonoidního luteolinu – vzácné sloučeniny bránící vývoji nádorů. Silné protizánětlivé působení celeru ocení i pacienti s plicními infekcemi a bolestmi kloubů. Dar přírody, jež se hodí do polévek, omáček i salátů, je rovněž bohatý na vlákninu. To z něj dělá efektivní a doporučovaný prostředek na zmírnění zácpy. Uplatní se ovšem i při celkové detoxikaci těla, zatímco „dohlédne“ na pravidelné pohyby střev.

Zdroj: www.healthylife.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat