Prostreno.cz

Vyměňte nudný salát za ostřejší s čekankou

Čekanka patří mezi listnatou zeleninu a spousta lidí k ní cestu moc nezná. Což je ale škoda. Když se čekanka správně upraví, je chutná a pro tělo velmi přínosná. Pokud tedy hledáte způsob, jak okořenit vaše saláty nebo zahradu, berte ji jako výzvu!

Čekance se ve světě říká různě. Pro jednoho je to frisee nebo witloof, pro druhého radicchio. Pořád se ale jedná o druh zeleniny, který se může pochlubit významným množstvím vitaminu A, vitaminu K a některých vitaminů skupiny B. Nechybí v ní ani klíčové minerály, například mangan, vápník a železo. Čekanka je také slušnou zásobárnou vlákniny, jež napomáhá trávení.

Zdravotní pozitiva konzumace této dobroty zahrnují podporu zdraví jater, očí a dýchání. Čekanka krotí hladiny cholesterolu, a dokonce eliminuje obtíže s diabetem. Nízkokalorická a na živiny koncentrovaná povaha této zeleniny z ní dělá ideálního společníka pro hubnutí. Tak sem s ní!

Rozhodující faktor čerstvosti

V závislosti na způsobu pěstování mívá mírně sladkou až ostřejší, pepřovou chuť, která dodá punc výjimečnosti každému salátu. Její nevýhodou je skladování. Bývá totiž trochu náročnější. Platí, že nejlepší je vařit z čekanky čerstvě přinesené z obchodu. Jakmile si na ni neuděláte čas, její listy za pár dní zhořknou, což na popularitě téhle listové zelenině moc nepřidává. Proto nevyjde-li vám vaření hned ten den, skladujte čekanku co možná nejkratší dobu, a to na chladném a temném místě. A jak s ní zacházet?

Výborná je zapékaná, nicméně o prázdninách mnozí konzumenti ocení spíš svěží salát s jogurtem. Tři čekankové puky očistěte a pečlivě omyjte, poté je nakrájejte na jemné plátky. Jeden malý kelímek bílého jogurtu smíchejte se špetkou soli a lžičkou citronové šťávy. Přijde-li vám chuť méně sladká, přidejte ještě čajovou lžičku cukru. Tento domácí dresink smíchejte s plátky čekanky a podle potřeby salát ještě dochuťte oblíbeným kořením.

Ledové osvěžení

Nutno podotknout, že skvělá je i čekanková káva, která je populární mezi těmi, kdo se snaží snížit příjem kofeinu. Podle všeho tento nápoj snižuje záněty a hladiny cukru v krvi a naopak zlepšuje zažívání. Čekanková káva je k dostání v prodejnách zdravé výživy, a jako u ostatních druhů kávy platí, že ji lze připravit i v ledové formě, třeba se zmrzlinou a šlehačkou. Zkusíte ji?

Zdroj: eatthis.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat