Prostreno.cz

S dobrotami s vůní levandule objevíte nový chuťový rozměr

Levandule je proslulá pro svou čistou, výraznou vůni a odpovídající jemnou květinovou chuť. Je to také jedna z nejaromatičtějších přísad. Objevte tajemství chutné levandule a naučte se triky profesionálů, jak si s ní vyhrát i při vaření.

Když se řekne levandule, většina z nás si jistě vybaví Provence a voňavé fialové lány. Pokud patříte mezi milovníky levandule, rozhodně vám stojí za to navštívit tento překrásný kraj. Možná vás vás překvapí, že pěstování levandule mají také v malíčku Angličané, jak se v nich tedy orientovat, jaká je k jídlu nejlepší?

Francouzská vs. anglická levandule

Mysleli jste si, že levandule je jen jedna, opak je pravdou, levandulí je hned několik druhů. Nejčastěji se můžete setkat s anglickou levandulí (lavandula angustifolia). Pravdou je, že většina lidí dává přednost anglické levanduli pro vaření, protože je méně chuťově výrazná a sladší. Pro kulinářské účely se nejčastěji pěstují odrůdy Munstead a Hidcote.

Francouzská levandule je hybridní rostlina, která vychází z vědeckého názvu Lavandula x intermedia neboli levandule prostřední. Pokud si chcete dopřát ten praví kulinářský požitek z levandule, tak tu nejlepší skutečně najdete v Provence.

Nákup kvalitní levandule

Pokud chcete levanduli pro kulinářské použití, nezapomeňte si koupit kulinářské levandulové pupeny speciálně označené pro vaření. Levandulové rostliny na okolních zahrádkách mohou vypadat přitažlivě, ale mohou být bohatě ošetřeny pesticidy a jinými nežádoucími chemikáliemi. Pokud máte na výběr, vždy vybírejte květiny určené pro kulinářské účely, případně z vlastní ekologické zahrádky.

Vaření s levandulí

Nejsnadnější použití levandule je až na závěr, při zdobení pokrmu. Levandulí tak jemně posypete servírovaný pokrm. Používejte čerstvé nebo sušené pupeny, ale dejte si pozor: Esence je silnější a koncentrovanější, v případě sušených pupenů. Použijte jen velmi malé množství, jinak hrozí, že pokrm bude hořký a hutí bude spíše připomínat mýdlo vaší babičky. Při vaření se sušenou levandulí použijte pouze 1/3 množství, pokud recept vyžaduje čerstvé pupeny.

Nejlepší kombinace

Sladká, voňavá chuť levandule doplňuje celou řadu potravin, sladkých i slaných. Výrazná levandule jde do páru dobře s jahodami, borůvkami, hruškami, citrony, pomeranči, medem, šalvějí, rozmarýnem, oreganem, tymiánem, černým pepřem a čokoládou.

Herbes de Provence

Levandule se používá v renomované francouzské bylinné směsi herbes de Provence. Recepty se liší, ale často zahrnují majoránku nebo oregano, bazalku, rozmarýn, tymián a samozřejmě levanduli.

Jak ji nejlépe využít

Chuť levandule si vychutnáte například v pekařských výrobcích, salátových dresinkách, zmrzlině a sorbetech, v polévkách i spolu s dušeným masem.

Triky pro použití levandule

Levandulové květinové tóny hrají v pekařských výrobcích dobře společně s citrusy. Své dezerty můžete ozvláštnit tím, že do krému či šlehačky přidáte sušené pupeny levandule. Dále je můžete přidávat i do nápojů, ledových čajů a různých koktejlů.

Pokud levanduli chcete vyzkoušet při vaření slaných pokrmů, nejprve ji lehce orestujte na suché pánvi, rozvoní se jako ostatní koření, za stálého míchání se postupně eliminuje výrazná vůně a prohloubíte její složitou chuť. Odejmutí jedné kvality, která činí levanduli tak výraznou, neubírá její jedinečnou chuť, ale spíše dává hostům zážitek z přemýšlení, co je to za nádhernou chuť namísto kousání do plného květinového parfému.

Zdroj: liveeatlearn.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat