Prostreno.cz

Kozí nebo ovčí sýr? V kuchyni využijete oba!

Sýry většina z nás konzumuje téměř každodenně. Zkoušeli jste ale i jiné varianty kromě výrobků z kravského mléka? Ovčí a kozí sýry vynikají specifickou chutí a vůní, která je vynikající jak samostatně, tak i v nejrůznějších pokrmech. Navíc obsahují řadu prospěšných látek a často po nich sahají alergici na kravskou bílkovinu. Nebojte se trochu experimentovat a vyrazte pro kousek kvalitního sýra na nejbližší farmu!

Kvalitní kozí i ovčí sýry seženete dnes jak na farmě, tak i v obchodních řetězcích. Pokud budou označené certifikovanými logy biolistu nebo biozebry, znamená to, že pocházejí z ekologického zemědělství. Při koupi takového výrobku tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v téměř přirozených podmínkách. Mají dostatečný výběh na pastvinách a také při ustájení dostatek prostoru pro život. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty rovnou zakoupit. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

Kozí versus kravské

Kozí mléko obsahuje méně tuku než kravské a zároveň je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku. Je vyhledáváno především kvůli odlišnému složení bílkoviny, díky čemuž se hodí pro lidi s intolerancí na kravskou bílkovinu. Současně je také lépe stravitelné. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Oproti kozí variantě je tučnější. A protože tuk je nositelem chuti, máte záruku, že si opravdu pochutnáte!

Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání. Máme pro vás receptů, na kterých si zaručeně pochutnáte!

Nakládaný ovčí sýr

Co budete potřebovat?

  • 300 g ovčího sýra v bio kvalitě (seženete např. na Farmě Šonov či Farmě Pěnčín)
  • bio olivový olej
  • 5 stroužků bio česneku
  • rozmarýn
  • bobkový list

Sýr nakrájejte na kostičky. Do uzavíratelné sklenice postupně pokládejte vrstvy sýra, koření a česneku. Až bude sklenice téměř plná, zalijte ji až po hrdlo olivovým olejem. Uzavřenou nádobu uchovávejte v lednici, sýr lze využít nejdříve po dvou týdnech.

Stejně jako ovčí varianta, kozí sýr se perfektně hodí do nejrůznějších salátů, kde si rozumí například s vlašskými oříšky či brusinkami. Lahodný je i rozpečený na grilu, ve vaječné omeletě nebo v kombinaci s těstovinami.

Kozí sýr s brusinkami, hruškou a vlašskými ořechy

Co budete potřebovat?

  • 300 g bio čerstvého kozího sýra (seženete např. na Kozí Farma Dvůr Ratibořice)
  • 120 g bio sušených brusinek
  • dvě lžíce bio medu
  • 120 g bio vlašských ořechů
  • bio hruška
  • lístky bio čerstvého špenátu
  • 100 ml bio olivového oleje

Důkladně prošlehejte med a olej. Do misky nadrobte sýr, přidejte nakrájené ořechy a brusinky, lístky špenátu a plátky hrušky. Suroviny promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba