Prostreno.cz

Prodloužení životnosti skladovaných sýrů

Sýr je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Jak mu prodloužit životnost? S pomocí několika tipů si na něm pochutnáte déle než všichni ostatní!

Nejstarší sýr byl vyroben někdy kolem roku 8000 př. n. l. Sýry obecně obsahují velké množství živin, hlavně bílkovin. Co se týče stravitelnosti, tak měkčí varianty tělo přijímá lépe, plísňové a zrající hůře. Ale to jim člověk rád odpustí, vždyť sýry jsou tak dobré! Víte, jak maximálně nastavit jejich svěžest?

Nikdy nepoužívejte plastové obaly

To nejhorší, co můžete udělat? Zavřít sýr do plastového obalu! Udusíte jeho chuť i aroma, neboť nasaje plastovou pachuť.

Správně balte

Pokud sýr nutně musíte zabalit do igelitového sáčku, kupříkladu kvůli převozu z obchodu, neomotávejte ho příliš pevně ani volně, jinak opět získá špatnou vůni nebo okorá. Ideální je obstarat si sýrový papír, který této potravině umožnuje dýchat. Je totiž porézní. (Jedná se o dvouvrstvý materiál vyrobený z tenkého polyetylenu, který umožňuje odvod vlhkosti.)

Výsledky jistého experimentu, během kterého se porovnávaly obyčejné sáčky s tímto speciálním sýrovým papírem, jasně prokázaly, že druhý jmenovaný prodlužuje životnost sýra o celé dva týdny! Nemáte-li tuto vychytávku po ruce, zabalte jej do voskového nebo pergamenového papíru a vložte do částečně uzavřeného plastového sáčku.

Papír vytvoří bariéru mezi sýrem a plastem, zatímco plast zabraňuje vyschnutí. Vosk nebo pergamen také můžete obklopit hliníkovou fólií. Přihlédněte však k typu mléčné dobroty. Měkké sýry, jako mozzarella a ricotta jsou mnohem čerstvější než jejich stárnoucí protějšky, a pokud neobsahují žádné přidané konzervační látky, rychleji podléhají zkáze. Proto by z větší části měly být uloženy v originálních obalech.

Měňte papíry

U sýrů, které se hodně potí, měňte vosk nebo pergamenový papír pokaždé, když jej rozbalíte. Opakovaně použité materiály vám neposkytnou stejný servis. Řezané plochy sýra potírejte olivovým olejem.

Sami si připravujte solanku

Výroba solného roztoku není nic složitého. Tedy takhle, nálev sice není potřeba často vyměňovat, ale je potřeba doplňovat sůl, která se do sýrů absorbuje. Máte-li sýr v nálevu delší dobu, použijte 1 polévkovou lžíci soli rozpuštěnou v několika šálcích vody. Sýr pak do tohoto roztoku ponořte a jako ostatní druhy dejte do zásuvky pro zeleninu, kde je stálá teplota. V ideálním případě by sýr měl být uchováván mezi 1 až 7 stupni Celsia. Zmrazení může způsobit degradaci textury.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat