Prostreno.cz

Jablečné skladovací vychytávky

Prý nám, Středoevropanům, jablka svědčí mnohem více než kdejaká superpotravina. Náš organismus je na ně totiž zvyklý a jejich živiny umí vstřebat do posledního mikrogramu. A hodně z nás je má dokonale čerstvá na vlastní zahrádce. Co ale s nimi, když je nestačíte všechny sníst? Naučte se, jak jablka co nejchutněji a nejefektivněji zpracovat tak, aby živiny vitamíny vydržely.

Jak uchovat jablka čerstvá

Při správném skladování vydrží některá jablka až do jara. „Záleží v první řadě na odrůdě. Pokud hledáte jablka vhodná pro uskladnění, volte spíš zimní odrůdy,“ vysvětluje Tomáš Kořínek z české firmy Ovocňák. Ideální jsou například Idared, Jonagold, Šampion nebo Gala.

Ke skladování vybírejte plody nepotlučené a nijak neporušené. „Rozhodně jablka neumývejte  rychleji by se zkazila,” varuje Tomáš Kořínek. Důležité také je skladovat je ve správném nosiči, nejlépe v klasické umělohmotné přepravce či dřevěných „lískových” krabicích, které mají otvory ze dna i po stranách. „Doporučuji skladovat jablka jen v jedné vrstvě. Sice to není moc úsporné na prostor, ale rychleji tak odhalíte případnou hnilobu a nestane se vám, že byste museli kvůli jednomu shnilému jablku vyhodit celou přepravku,” radí Tomáš Kořínek.

Co se týče skladovacího prostoru, ideální je tmavá, studená a mírně vlhká místnost, nejlépe tedy sklep. Ale lze využít i garáž, pokud není příliš suchá. Důležité je prostor nejméně jednou za měsíc vyvětrat. A pozor, neskladujte jablka poblíž zeleniny, nesvědčí to ani jedné plodině a jablka by navíc mohla načichnout. „Jablka navíc během zrání vylučují hormony, které urychlují zrání všeho v jejich blízkosti. Tuhle jejich superschopnost využijte v kuchyni, kdy díky jablkům rychleji dozrají třeba zelené banány. Ve sklepě si na to ale dejte pozor a neskladujte je poblíž jiného zralého ovoce,” varuje Tomáš Kořínek. Konkrétně v garáži si také dejte pozor na nejrůznější chemikálie. „Buď jablka, nebo chemie. Jedno s druhým nejde, protože jablka do sebe všechny výpary vcucnou jako houby a jejich chuť a vlastně i poživatelnost jsou pryč,” vysvětluje Tomáš Kořínek 

A co dělat, pokud je nemáte kde skladovat a chcete si vitaminy a chuť dopřát i v zimě?

Křížaly

Křížaly zvládne úplně každý. Stačí jablka umýt, nakrájet na tenké plátky a potom v sušičce nebo v troubě na 50 ℃ sušit tak dlouho, dokud nebudou křupavé. Takže několik hodin, záleží na šíři plátků a výkonu spotřebiče. Je to piplačka, ale v zimě, jako když najdete.

Mošt

„Na mošt doporučuji využít moštárnu či pálenici, kde mají profesionální přístroje, které dužninu vyždímají do poslední kapky. Mošt sice vyrobíte i v kuchyni s pomocí klasického odšťavňovače, bude mít ale několikanásobně vyšší ztrátovost než u profi strojů,” sdílí zkušenosti Tomáš Kořínek. Ale pozor! Aby vám vydržel déle než pár dnů, musíte ho buď zamrazit nebo pasterovat. Čerstvý, neošetřený mošt velmi rychle kvasí!

Pyré/přesnídávka

Až překvapivě snadná je výroba přesnídávky – jablka stačí opláchnout, nakrájet na malé kousky a podusit krátce v hrnci s trochou vody. Poté ho jen rozmixujte tyčovým mixérem a je hotovo! Hotová pyré můžete ochutit skořicí nebo do mixéru přidat jiné ovoce jako hrušky, banány nebo třeba meruňky. V lednici vám vydrží v čisté sklenici několik dnů, pokud ho chcete uchovat podobně jako marmelády, je potřeba ho sterilizovat, ať už v troubě nebo třeba v zavařovacím hrnci asi 20 minut. Pyré se dají jíst samotná, s jogurtem, můžete jimi ochutit kaši nebo lívanečky, fantazii se meze nekladou.

Ovocné plátky

A pokud pořád nemáte dost, usušte pyré v sušičce či troubě a vyrobte si ovocné plátky. Stačí hotové pyré nalít na silikonovou vrstvu do sušičky nebo na pečicí papír do trouby a při 50 ℃, abyste nezničili vitaminy, péct 10 hodin, podle potřeby i déle. „Hotové ovocné plátky jsou co do velikosti vrstvy asi poloviční, stačí tedy asi půl centimetru vysoké pláty. Neměly by být příliš mokré, ale to, že hotové lepí, je normální, sušené švestky taky lepí – ne kvůli špatnému vysušení, ale prostě proto, že jsou sladké,” radí na závěr Tomáš Kořínek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat