Prostreno.cz

Pozvěte do své kuchyně tropický čajot

Máte rádi cuketu, chřest, kedlubnu a ořechy? A teď si představte, že tropická zelenina čajot vám vlastně tohle všechno nabízí. Do kterých pokrmů ji zakomponovat a jaké jsou její zdravotní výhody?

Podle odborníků je základem zdravé stravy zelenina, kterou bychom měli konzumovat ke každému jídlu. Jak to máte vy? Také už jste se rajčat, paprik, okurek, špenátu a mrkví poněkud přejedli? Pak můžete vyzkoušet poněkud exotičtější druhy. Co takový čajot?

Čas na něco nového

Čajot neboli sladkojam jedlý je rostlina z čeledi tykvovitých, jejímž největším vývozcem je v současné době Kostarika. Co se týká chuti a konzistence, dá se tato plodina roztodivných tvarů přirovnat k cuketě, kedlubně a chřestu. Jíst se dají i její semínka, která mají oříškový nádech. Sluší se zmínit, že tento plod se nijak neokrajuje a není třeba ho zbavovat ani slupky. Lze ji péct, dusit, smažit, plnit i nakládat. Přidává se do polévek, masových směsí, salátů i omáček. A pozor, je nejen poměrně všestranný, ale i zdravý. Tohle jsou jeho hlavní přednosti!

Budete si pochvalovat trávení

I když to možná zní divně, tato neobvyklá surovina je spolehlivým lékem na břišní lapálie všeho druhu. Působí totiž příznivě na trávicí soustavu i žaludek, přičemž díky přítomnosti vlákniny podporuje peristaltiku střev. Zároveň zatne tipec plynatosti a nastoluje bakteriální rovnováhu ve střevech. To mimo jiné vede i k odolnější obranyschopnosti.

Prevence mrtvice 

Poznatky americké studie publikované v magazínu Journal of Nutrition informují o tom, že čajot je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Ten jakožto silný antioxidant nepomáhá jenom imunitě, protože zároveň reguluje hladinu homocysteinu v krvi. Jen na vysvětlenou, nadbytek této vysoce agresivní aminokyseliny obsahující síru nahrává poškození cév, což zvyšuje pravděpodobnost mrtvice. Zařazení jmenované cizokrajné plodiny do jídelníčku je tedy ochranným opatřením, které se podle všeho nemine účinkem.

Štíhlé křivky, „sloní“ paměť i hezčí pleť

Uvedený druh zeleniny má rovněž pověst bohaté zásobárny vitaminu B. Tato látka příznivě ovlivňuje metabolismus i nervový systém. Dále zlepšuje mozkové funkce, usnadňuje hubnutí, zkvalitňuje pokožku a v neposlední řadě působí i proti stresu. Není jí proto nikdy dost! Tak proč její hladinku nenavýšit právě prostřednictvím čajotu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat