Prostreno.cz

Naučte se rozpoznat nekvalitní med už na první pohled

Nechcete se při koupi medu nechat napálit? Pak věnujte pozornost jeho balení, barvě i konzistenci. A jaké informace musí obsahovat etiketa, abyste měli jistotu, že nejde o podřadnou náhražku?

Včelí med byl, je a vždy bude hodně ceněným sladidlem. A vlastně, nejen to! Vždyť platí i za léčebný prostředek. Neustále se mluví o tom, že podporuje obranyschopnost, působí proti bakteriím a uklidňuje podrážděné hrdlo. Dále zvyšuje energii, tlumí záněty a urychluje rekonvalescenci. Má to však jeden malý háček. Tyto slibné účinky nabízí jen ten, který je kvalitní a poctivý. A to rozhodně není každý, na který narazíte. Vzhledem k tomu, že s příchodem zimy medová poptávka narůstá, měli byste znát pár základních pravidel nákupu.

Záležitost s pylem

Aby se med mohl považovat za „pravý“ a autentický, musí obsahovat pyl. Jinak nelze s jistotou určit, zda pochází z věrohodných a legitimních zdrojů. Tedy alespoň podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv i Světové zdravotnické organizace. I když nám zdravý rozum říká, že pyl je přece v každé sklenici, realita je bohužel úplně jinde.

Náhražky, které si dáváte do čaje

Není to tak dlouho, co se na americkém serveru Food Safety News objevily závěry výzkumu, které překvapily každého. Jednoznačně z nich totiž vyplývá, že 70 procent produktů nabízených v supermarketech pyl „na vlastní oči“ nikdy nevidělo. A to ani z hodně velké dálky. Odborníci jsou tedy toho názoru, že pro včelí produkt je lepší vyrazit třeba na farmářské trhy, kde je větší šance, že seženete počestný výrobek. Pořád ale platí, že by člověk měl být obezřetný.

Pozor na balení a etiketu

Asi první, čemu byste měli věnovat pozornost, je vzhled. Naprostou samozřejmostí je čistá sklenice, v níž se nepohybují žádné nečistoty. Na ní by také neměla chybět etiketa, z níž se zákazník dozvídá informace ohledně druhu medu, původu, hmotnosti a hlavně data spotřeby. Na štítku by rovněž mělo být jasné a čitelné jméno výrobce i adresa jeho sídla kvůli případné reklamaci.

Krystalizace není vada

Neméně důležitým ukazatelem bývá i barva. Je vodově čistá, slabě zlatavá nebo má mírně nazelenalý nádech? Pak je všechno v pořádku. Co se týká konzistence, kvalitní med může být hustý, tekutý, ale klidně i zkrystalizovaný – existuje zde poměrně široké spektrum. Pokud však nepřipomíná ani jedno, raději se poohlédněte po jiném.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat