Prostreno.cz

Jako náhradu masa si dejte jackfruit

Nový trend pro vegetariány a vegany má jméno jackfruit (najít můžete i český výraz žakie)! A tohle tropické ovoce, které se používá jako náhrada masa, začíná dobývat i naše končiny. Prozradíme více informací o ovoci i jak ho připravit v kuchyni.

Strom patří do rodiny morušových a ovoce, které na něm roste je jackfruit (džekfrujt) nebo česky nepříliš používaný výraz žakie. Strom roste v dalekých tropech a podle druhu může jeho jeden jediný plod vážit dokonce 35 kilogramů. Roste do výšky až 20 metrů, ovoce však najdete na jeho kmeni, takže sklizeň není tak náročná, jak by se mohlo zdát.

V zemích svého původu je jackfruit známý jako sladký dezert nebo jako sladká svačinka – třeba jako banány. Chuť čerstvého zralého ovoce připomíná ovocnou žvýkačku. Koupit ho však můžete i jako sušené plody. Semínka tohoto impozantního ovoce se melou na mouku nebo se mohou osmažit jako příloha různých pokrmů.

Ochutnejte jackfruit jako náhradu masa

V současné době ale v západním světě objevili novou možnost jeho využití. K tomu je potřeba ovoce sklízet ještě nezralé a potom dále zpracovat. Nezralé, vláknité ovoce nemá téměř žádnou chuť, je ho proto možné naložit do různých marinád. Pokud je pak zprudka osmažíte, velmi připomínají maso. Výživově se naopak podobá našim bramborám. Díky své sladké chuti je bohaté na sacharidy, ale má jen málo tuku a žádný lepek. Nezralé ovoce se také často nakládá do slaného nálevu nebo se zpracovává na export do západních zemí.

Vyzkoušejte třeba tyhle recepty s jackfruit v hlavní roli:

Kari „feel good“

Ingredience na 4 porce 

500 g sladkých brambor

2 velké cibule

3 stroužky česneku

80 g čerstvého zázvoru

2 malé chilli

800 g nesladkého zeleného jackfruitu z konzervy

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce kari koření

1 lžíce mleté kurkumy

sůl, pepř

250 ml neslazeného kokosového mléka

750 ml zeleninového vývaru

1 celá skořice

1 limetka

3 lžíce agávového sirupu

Postup

1 Sladké brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte nahrubo, česnek a zázvor najemno, chilli nakrájejte na malá kolečka, jackfruit nechte odkapat.

2 Rozpalte olej a dejte do něj kari a kurkumu. Potom přidejte jackfruit, cibuli, česnek, zázvor a chilli a všechno asi 3 minuty zprudka opečte. Osolte a opepřete. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Vmíchejte sladké brambory a skořici. Vařte asi 30 minut, občas promíchejte.

3 Vyjměte skořici a vmíchejte šťávu z limetky a agávový sirup. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte i mletou skořici.

4 Podávejte s rýží nebo opečeným toastem.

Hamburger „Trhaný Jack“  

Suroviny pro 4 osoby 

1 stroužek česneku

2 lžíce rajčatového protlaku

3 lžíce olivového oleje

1 lžička uzené papriky v prášku

sůl, pepř

1 balení (200 g) jackfruit na kousky

250 g červeného zelí

4 lžíce jablečného octa

2 lžíce rýžového sirupu

1 mini salátová okurka

50 g restované papriky

2 cibule

4 housky

2 lžíce majonézy

Postup

1 Česnek nasekejte najemno a smíchejte s rajčatovým protlakem, 4 lžícemi vody, 2 lžícemi oleje, paprikou, trochou soli a pepře. Smíchejte s kousky jackfruitu a přitom je vidličkou lehce rozmačkejte. Nechte 15–30 minut odpočinout.

2 Mezitím omyjte zelí a nastrouhejte na jemné plátky. Osolte, opepřete, přidejte ocet a rýžový sirup a nechte odstát. Omyjte okurku a podélně nakrájejte na tenké plátky. Restovanou papriku nechte okapat a nakrájejte.

3 Cibuli na proužky osmažte ve lžičce oleje asi 2 minuty, přidejte jackfruit a na vysokou teplotu smažte asi 4 minuty.

4 Rozřízněte housky a pomažte majonézou. Položte coleslaw, plátky okurky, papriky a jackfruit, druhou polovinou přikryjte.

Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat