Prostreno.cz

Neobvyklá příprava kávy za studena

Kouřící šálek čerstvě pražené kávy v hrnečku, který držíte oběma rukama, abyste ještě více umocnili svůj osobní pocit „tohle je jenom moje“ a zároveň si prohřáli zkřehlé prsty, kterými jste v chladném ránu lovili drobné pro prodejce kávy ve stánku…

S příchodem léta se tato idylka chladných zimních dní vytrácí, a stává se poněkud upozaděnou touhou po něčem více osvěžujícím a nabuzujícím, a spíše než obrázek kouřícího šálku kávy se vám honí hlavou představa orosené sklenice s osvěžující ledovou kávou. Pokud jste se ve výše uvedeném našli a ihned vás přepadla chuť na pořádně vychlazené, svěží frapé, a zároveň rádi experimentujete, následující článek je právě pro vás.

O co v případě „za studena připravované kávy“ vlastně jde?

Pokud jste si už někdy zkoušeli připravit frapé z kávy připravené v „pressovači“, jistě vám neuniklo, že na chuti něco nehraje... Espresso chutná skvěle teplé, ovšem pokud jej vychladíte, chutná prostě jinak. Je kyselejší, lehce natrpklé, což není zrovna ta chuť, po které byste v případě ledové kávy toužili. A pokud nechcete sahat po instantních směsích pro přípravu ledové kávy, a chcete zůstat věrni své oblíbené kávové směsi, vězte, že existuje zcela jednoduchý a osvědčený recept i pro letní měsíce. Pouze klasickou přípravu kávy vyměníte za „louhování ve studené vodě“.

Ano, čtete správně. Klasický způsob přípravy kávy za studena (známý též jako „Cold Brew Coffee) totiž používá hrubě namletou kávu louhovanou ve studené vodě po dobu 12 až 24 hodin. Tato metoda louhování bez použití tepla produkuje jemnou, vyváženou chuť, která je méně hořká a kyselá, a více vyniknou ovocné tóny kávové směsi.

Pro přípravu takové kávy můžete využít speciální vybavení (stačí zadat do vyhledávače „kávovar pro přípravu kávy za studena“), které se pohybuje v cenovém rozpětí od několika stovek až po několik tisíc. Při porovnání cenového rozpětí pak záleží na designu, použitém materiálu a především možnosti skladování, přičemž ty nejdražší varianty jsou navrženy tak, abyste mohli celou nádržku s kávovým koncentrátem umístit do lednice a kohoutkem stáčet kdykoli chcete. Takto můžete kávu uchovat až 14 dní.

Teď k samotné přípravě

Příprava je vcelku snadná. Do sítka (neboli louhovače) kávovaru stačí přidat čerstvě mletou kávu (hodně nahrubo mletou) v množství cca 250 g, zalít litrem studené vody a nechat louhovat 12–24 hodin. Výsledkem je silný kávový koncentrát připravený k dalšímu použití (smíchání s vodou, mlékem, či ledem…dále pro přípravu míchaných koktejlů, krémů, likérů, nebo dokonce pro přípravu dezertů – tak skvělé tiramisu jste ještě nejedli!).

Takto připravený koncentrát vám vydrží v lednici až 14 dní, kde bude vždy připraven k použití. Vzhledem k velmi silné koncentraci kávy nedoporučujeme nalévat si do hrníčku své obvyklé množství kávy, na které jste zvyklí 😊 Kávový koncentrát z lednice vždy smíchejte s vodou nebo mlékem. Základní měrná jednotka k přípravě kávy z připraveného koncentrátu je 1 : 3 (tedy: 1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody nebo mléka). Nezředěný kávový koncentrát odpovídá tzv. „Caffeine shotu“, takže ideální varianta energetických nápojů.

Pokud se nechystáte připravovat kávový koncentrát a chcete zkrátka pouze jednorázově zkusit chuť kávy připravené za studena, použijte poměr 1 : 10 (1 díl kávy na 10 dílů vody) a nechte přes noc louhovat v lednici. Kromě kávy za studena můžete kávovar využít také k přípravě čajového koncentrátu – ten se však louhuje pouze po dobu 6–12 hodin. Můžete různě experimentovat a vytvářet si „ice tea“ v tisíci různých variantách, např. s použitím citronové trávy a máty přidané ke směsi zeleného čaje.

Pokud se vám nechce rovnou kupovat speciální kávovar pro přípravu kávy za studena a chcete tento způsob přípravy kávy pouze vyzkoušet, můžete použít váš klasický French Press (stejný postup, jen uzpůsobte množství kávy objemu nádoby a po uplynutí doby louhování jednoduše stlačte kávovou sedlinu na dno nádoby). Podobných výsledků dosáhnete také s použitím překapávače, jen si na výsledný koncentrát hezky počkáte…

Na „novou chuť kávy“ si zarytý milovník silného espressa bude muset chvíli zvykat, ale bude vám to trvat přibližně asi do vypití třetího šálku 😀 Káva připravená za studena je méně hořká, méně kyselá, je jemnější, nepálí z ní žáha, a navzdory tomu, že chutná jemně, má mnohem větší obsah kofeinu než klasické espresso.

Zdroje: Názor autora, homegrounds.co





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat