Prostreno.cz

Využijte přebytek jahod do posledního kousku

Už jste se přejedli čerstvých jahod? Tak si je usušte na zimu. Nebo si z nich udělejte domácí marmeládu a zmrzlinu. Je to jednodušší, než si myslíte!

V dobách dávno minulých byly jahody považovány za královské ovoce i afrodiziakum. Dnes jsou symbolem prestižní tenisové soutěže Wimbledon a hlavně léta, které je v plném proudu. Máte tyto šťavnaté plody také rádi? A víte, jaké zdravotní benefity vlastně mají?

Elixír mládí i dietní urychlovač

Jahody jsou nejen sladké, ale i neuvěřitelně prospěšné. Obsahují širokou škálu antioxidantů, které zpomalují biologický proces stárnutí a podporují elasticitu pokožky. Nabízejí i pomoc při hubnutí, protože stimulují metabolismus a povzbuzují trávení. Zároveň představují prevenci rakoviny i kardiovaskulárních chorob. Rovněž léčí nachlazení, neutralizují volné radikály, prospívají cévám a normalizují tlak. Tohle všechno zní bezpochyby lákavě. Co když se vám jich ale urodilo tolik, že nevíte, co s nimi? Přece je nebudete vyhazovat! Jak nadbytek téhle dobroty využít?

Sušení. Proč ne

Ještě nikdy jste jahody nesušili? Nemusíte se ničeho obávat, jde o snadný proces, díky kterému si na nich budete moci pochutnat i v zimě. Nejprve je důkladně omyjte a nechte okapat. Následně menší kousky překrojte napůl, z těch větších vytvořte tenké plátky. Na plech rozložte pečicí papír a všechny jahody na něj položte. Plech pak vložte do trouby, ale nechte pootevřená dvířka. Sušte při teplotě 60 až 70 stupňů, a to do té doby, dokud po stisknutí nebudou pouštět šťávu. Uchovávejte je v dobře uzavíratelné nádobě a chraňte před světlem. Jíst je samozřejmě můžete jen tak samotné, ale hodí se i do snídaňových cereálií a moučníků.

Marmelády není nikdy dost

Co může být lepšího než domácí marmeláda? Očištěné jahody dejte do hrnce a rozmačkejte. Smíchejte je s cukrem a jakýmkoli želírovacím prostředkem. Vše za stálého míchání přiveďte k varu, poté teplotu ztlumte a nechte ještě tři minuty povařit. Z marmelády odstraňte pěnu, a pokud ji máte raději kyselejší, přidejte trochu kyseliny citronové. Poté ji přemístěte do suchých sklenic, které otočíte dnem vzhůru. Po deseti minutách je vraťte zpět a nechte vychladnout.

Zachutná vám i zmrzlina

Chcete si udělat vlastní zmrzlinu? Nic vám nebrání. Jahody pokrájejte a nechte přes noc v mrazáku. Ráno je umixujte dohladka s malým množstvím vody, banánem nebo kokosovým mlékem. Pokud tuhle lahodu hned nesníte, v mrazáku ji uchováte několik měsíců.

Zdroje: realhousemoms.com, lmld.org, kyleecooks.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat