Prostreno.cz

Při sušení malin nedělejte závažné chyby

Jsou sladké, jemné, šťavnaté, a dokonce i krásné na pohled. Maliny patří k oblíbenému drobnému ovoci, ze kterého se dá vykouzlit chuťově výborný džem, olej nebo sirup. Pokud si na nich chcete pochutnat i v zimě, tak je taky správně usušte!

Maliny mohou mít různou barvu od oblíbených červených a černých odrůd až po fialové či žluté. Každá barva těchto sladkých bobulek vyniká jedinečným složením vitaminů, minerálů a antioxidantů. Nejlepší jsou pochopitelně čerstvé nebo mražené, mezi účinné metody jejich konzervace pak patří sušení. Lidé však při dehydrataci malin často dělají velké chyby. Jaké?

Zásady, které je nutné dodržovat

Maliny se musí sušit ideálně do 24 hodin po sběru, pak už začnou podléhat zkáze. Vybírejte kusy, které nejsou přezrálé, tudíž se z nich nestane kaše. Měly by být jasně červené, ne tmavě vínové (to už je znak velké zralosti). Maliny vložte do cedníku, důkladně je umyjte a následně nechte usušit na papírové nebo bavlněné utěrce.

Barvu zachová citron

Budete-li chtít dehydrataci urychlit, ovoce nakrájejte na polovinu, vyrovnejte ho na plato sušičky potravin tak, aby mezi malinami byl dostatek prostoru, a zastříkněte citronovou šťávou – maliny pak nezhnědnou. Teplotu nastavte na 42 stupňů Celsia. Při vyšších hodnotách se již vytrácejí důležité látky. Proces sušení trvá zhruba 10 až 12 hodin, v závislosti na velikosti plodů a teplotě.

Maliny pravidelně kontrolujte a usilujte o to, aby byly lehké a křupavé. Pak se dají rozdrtit i na jemný prášek, který upotřebíte třeba při zdobení dezertů. V případě, že nemáte sušičku potravin, vystačíte si s troubou. Opět maliny umyjte, nechte osušit, vyskládejte je na pech vyložený pečicím papírem a nechte sušit. Pro lepší cirkulaci vzduchu můžete nechat dvířka trouby mírně otevřená.

Jak je to se skladováním?

Dehydrované maliny by před uskladněním měly být na dotek zcela chladné. Pokud je do nádoby vložíte ještě horké, uvnitř se vytvoří vlhkost, což sníží jejich trvanlivost. Co se týče sklenic a dóz, vybírejte ty vzduchotěsné. Řešením jsou i silnější, plastové sáčky. Před jejich uzavřením z nich odstraňte vzduch. Vakuové utěsnění zabraňuje vlhkosti a tvorbě plísní.

Sušené maliny skladujte v malých dávkách, jedině tak co nejdéle udržíte jejich křupavost a svěžest. Časté otevírání větších kontejnerů vede k plísním a předčasnému znehodnocení potravin. Nezapomeňte každou sklenici opatřit štítkem s aktuálním datem.  Nádoby pak nechte na tmavém a suchém místě.

Zdroje: medicalnewstoday.com, dryingallfoods.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat