Prostreno.cz

Snadné metody pro sušení melounu

Přinesete z obchodu, necháte vychladit a nakrájíte. Ale co když se vám melounů sejde o něco víc? Usušte je!

Melouny mají nejen nízký obsah kalorií a tuků, ale také působivé množství základních vitaminů, minerálů a H₂O. Čerstvý meloun ve skutečnosti obsahuje až 90 procent vody, což z něj dělá jednu z nejideálnějších potravin na žízeň. Pokud ho usušíte, můžete chuťově i esteticky doladit ovesné vločky, müsli, různé sladké kaše, dezerty, koláče a podobně.

Jak začít?

Meloun, o kterém se stále vedou spory, zda patří mezi ovoce nebo zeleninu, důkladně umyjte teplou vodou a kartáčkem, následně ho usušte papírovou utěrkou. (Mimochodem, je z čeledi tykvovitých, a podobně jako další plody rostlin z této čeledi se tedy řadí mezi plodovou zeleninu.)

Sušička, trouba, ale i slunce

Meloun nakrájejte na tenké plátky a z nich vydlabejte všechna semena. Kousky vyskládejte na plato sušičky potravin a teplotu nastavte na maximálně 42 stupňů. Tak se zachovají cenné živiny. Plodovou zeleninu ale můžete dát i na rošt do klasické trouby. Ujistěte se, že se jednotlivé kusy nedotýkají a proudí kolem nich vzduch. Dvířka trouby nechte pootevřená a meloun choďte průběžně kontrolovat.

Pokud žijete v oblasti, ve které nepanuje vlhkost vyšší než 38 stupňů Celsia, ušetříte na energiích. Plátky melounu položte na plata od sušičky a ty vystavte na slunce. Při optimálních podmínkách (stálá vysoká teplota a žádný déšť) se za dva až čtyři dny budete moci radovat s melounových zásob. Má to však svá pravidla. Na noc zeleninu uklízejte, chraňte ji před ranní rosou, zvířaty a brouky a každý den plátky otáčejte, aby se vysoušely rovnoměrně.

Sami rozhodněte, kdy skončit

Konkrétní doba sušení se liší nejen podle velikosti plodu a obsahu vody, ale i osobních preferencí. Zatímco jedni milují, když je ovoce dehydratované natolik, že v ústech křupe, ti druzí upřednostňují mírnou vláčnost. Záleží, na kterou stranu se přikloníte.

Správné skladování

Hlavní věcí, kterou si musíte pamatovat při skladování plátků melounu, je pravidlo vzduchotěsné nádoby uschované mimo přímé sluneční světlo. Použijte tmavé sklenice od kávy, plastové sáčky na zip či větší kořenky. Příliš mnoho tepla a vlhkosti nahrává plísním a ztrátě chuti. Pokud ale vyberete tu správnou dózu, meloun vám ve spíži vydrží až jeden rok.

Zdroje: wikipedia.org, dryingallfoods.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat