Prostreno.cz

Z nadbytku jablek udělejte křížaly obsahující mnoho výhod

Sušená jablka neboli křížaly mohou zlepšit náladu, trávení i mozkové funkce. Důvodů, proč si na nich pochutnat, je ale mnohem víc! A jak si je udělat v troubě?

K podzimu jablka neodmyslitelně patří. Jenže co když se jich urodí tolik, že je nestíháte jíst? Ano, můžete obdarovat rodinu a sousedy. Nebo si je usušte, díky čemuž si na nich budete moci pochutnávat i za dlouhých zimních večerů. A že je to hodně prospěšná svačinka nejen k televizi, o tom vůbec nepochybujte.

Obejdete se i bez sušičky

Mnoho lidí se domnívá, že procesem sušení ovoce ztrácí své prospěšné látky a s nimi i zdravotní benefity. Jenže podle výživových poradců je to mýtus, který by chtěl už jednou provždy prolomit. A vůbec, už jste křížaly zkusili dělat v troubě? Jablka nejprve omyjte, osušte, očistěte a zbavte jádřince. Poté je pokrájejte na tenké plátky a vložte do předehřáté trouby na 60 stupňů. Dvířka nechte pootevřená, aby mohla unikat pára. Jakmile budou křížaly křupavé, je hotovo. Snadnější to být ani nemůže! A jaký prospěch z těchto „chipsů“ budete mít?

Trávení bez zádrhelů

Ani pobyt v troubě jablka nepřipraví o rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Z polovičního šálku křížal získáte zhruba čtyři gramy, což pokryje 10 až 15 procent denní doporučené dávky. Sluší se připomenout, že vláknina prodlužuje pocit sytosti a odstraňuje škodlivé bakterie a toxiny ze střev, přičemž reguluje hladinu cukru v krvi. Odborníci upozorňují i na to, že velkou měrou přispívá k prevenci rakoviny tlustého střeva.

Doping při únavě, který podpoří i myšlení

Díky obsaženým vitaminům skupiny B tato chutná laskomina příznivě ovlivňuje kognitivní funkce i hormonální rovnováhu. Nelze ji odepřít ani to, že dodává energii a zasahuje do produkce určitých neurotransmiterů, které zlepšují náladu. Jablka v jakékoli podobě poskytují také hojné množství antioxidantů, jež neutralizují volné radikály a zmírňují dopad oxidačního stresu, čímž snižují pravděpodobnost mnoha chronických chorob. Zároveň zpomalují biologický proces stárnutí, podporují regeneraci a povzbuzují obranyschopnost. Tak ať ani sousto nepřijde nazmar!

Zdroje: dryingallfoods.com, royeshgar.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat