Prostreno.cz

Touhu po sladkém uspokojí domácí sušenky

Cukroví, které uspokojí vaši touhu po sladkém, aniž byste měli výčitky?

Pokud chcete letos vyzkoušet něco nového, rádi se s vámi podělíme o tři recepty, které neohrozí vaši linii, a zabodujete s nimi u každé návštěvy.

Semínkové sušenky

Suroviny

4 lžíce sezamového semínka

4 lžíce slunečnicových semínek

4 lžíce lněných semínek

4 lžíce vloček (pohankové, ovesné, amarantové apod)

20 g nasekaných mandlí

30 g sušených brusinek

2 bílky

med

Postup

1 Všechny sypké ingredience nasypejte do mísy, zalijte trochou medu nebo rýžového sirupu (má nižší glykemický index).

2 Vmíchejte bílky a vytvořte lepkavou směs, kterou následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

3 Pečte v troubě předehřáté na 130 stupňů přibližně 45 minut podle toho, jak moc zlatavé a křupavé chcete sušenky mít.

4 Po upečení krájejte na kostičky. Pokud dbáte na estetiku, můžete směs na pečicí papír nanášet přes vykrajovátko, které dá sušenkám tvar.

Šťavnaté kokosky

Suroviny

4 bílky

špetka soli

200 g kokosu v raw bio kvalitě

vanilkový extrakt

70% čokoláda na polití

Tip

Pro přípravu kokosek vybírejte kokos opravdu pečlivě. Za kvalitu je lepší si připlatit, a pokud chcete zcela vynechat cukr a mít opravdu šťavnaté kokosky, rozhodně nekupujte levnou drť v supermarketu. Zapátrejte po raw bio strouhaném kokosu nebo kokosových chipsech (která pak v mixéru rozemelete na moučku).

Postup

1 Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Do sněhu pak opatrně vmíchejte (po částech) kokos a pár kapek vanilkového extraktu.

2 Pomocí dvou lžiček pak dělejte kopečky na plechu vystlaném pečicím papírem.

3 Kokosky pečte, nebo spíše sušte, v troubě vyhřáté na 100–120 °C (horký vzduch). Pečte cca hodinu.

4 S kokoskami manipulujte až po vychladnutí! Za tepla se vám budou sypat a drolit.

5 Kokosky pak máčejte v rozpuštěné vysokoprocentní čokoládě, nebo jí kokosky zlehka křížem krážem polijte a vytvořte efektní mřížku na povrchu.

Mandlové sušenky

Suroviny

100 g mandlové mouky

25 g kokosové mouky

100 g másla

¼ lžičky jedlé sody

Stévie dle chuti (kapky nebo granulát)

extrakt z vanilky

oříšky, vysokoprocentní čokoláda dle chuti

Postup

1 Všechny sypké suroviny smíchejte v míse, přidejte změklé máslo a pár kapek vanilkové esence, a vypracujte v pevné těsto, které nebude suché ani se nebude rozpadat, ale bude držet pohromadě ve tvaru pevné hladké koule.

2 Do hotového těsta pak přidejte nasekané oříšky a kousky čokolády.

3 Lžičkou vykrajujte kousky, které v ruce vytvarujete do tvaru kulaté sušenky. Pro zajímavější efekt můžete střed zlehka zmáčknout vidličkou a vytvořit tak efektní vzorek.

4 Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na půl hodiny chladit do lednice.

5 Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a v takto vyhřáté troubě pečte zhruba 10 minut (dokud sušenky nezačnou zlátnout).

6 Po upečení nechte důkladně vychladnout! Horké sušenky jsou křehké a lámou se, proto s nimi manipulujte až po vychladnutí.

Dobrou chuť!

Zdroje: colorsoflowcarb.cz,  icanlivewithoutsugar.com, powerhungry.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat