Prostreno.cz

Touhu po sladkém uspokojí domácí sušenky

Cukroví, které uspokojí vaši touhu po sladkém, aniž byste měli výčitky?

Pokud chcete letos vyzkoušet něco nového, rádi se s vámi podělíme o tři recepty, které neohrozí vaši linii, a zabodujete s nimi u každé návštěvy.

Semínkové sušenky

Suroviny

4 lžíce sezamového semínka

4 lžíce slunečnicových semínek

4 lžíce lněných semínek

4 lžíce vloček (pohankové, ovesné, amarantové apod)

20 g nasekaných mandlí

30 g sušených brusinek

2 bílky

med

Postup

1 Všechny sypké ingredience nasypejte do mísy, zalijte trochou medu nebo rýžového sirupu (má nižší glykemický index).

2 Vmíchejte bílky a vytvořte lepkavou směs, kterou následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

3 Pečte v troubě předehřáté na 130 stupňů přibližně 45 minut podle toho, jak moc zlatavé a křupavé chcete sušenky mít.

4 Po upečení krájejte na kostičky. Pokud dbáte na estetiku, můžete směs na pečicí papír nanášet přes vykrajovátko, které dá sušenkám tvar.

Šťavnaté kokosky

Suroviny

4 bílky

špetka soli

200 g kokosu v raw bio kvalitě

vanilkový extrakt

70% čokoláda na polití

Tip

Pro přípravu kokosek vybírejte kokos opravdu pečlivě. Za kvalitu je lepší si připlatit, a pokud chcete zcela vynechat cukr a mít opravdu šťavnaté kokosky, rozhodně nekupujte levnou drť v supermarketu. Zapátrejte po raw bio strouhaném kokosu nebo kokosových chipsech (která pak v mixéru rozemelete na moučku).

Postup

1 Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Do sněhu pak opatrně vmíchejte (po částech) kokos a pár kapek vanilkového extraktu.

2 Pomocí dvou lžiček pak dělejte kopečky na plechu vystlaném pečicím papírem.

3 Kokosky pečte, nebo spíše sušte, v troubě vyhřáté na 100–120 °C (horký vzduch). Pečte cca hodinu.

4 S kokoskami manipulujte až po vychladnutí! Za tepla se vám budou sypat a drolit.

5 Kokosky pak máčejte v rozpuštěné vysokoprocentní čokoládě, nebo jí kokosky zlehka křížem krážem polijte a vytvořte efektní mřížku na povrchu.

Mandlové sušenky

Suroviny

100 g mandlové mouky

25 g kokosové mouky

100 g másla

¼ lžičky jedlé sody

Stévie dle chuti (kapky nebo granulát)

extrakt z vanilky

oříšky, vysokoprocentní čokoláda dle chuti

Postup

1 Všechny sypké suroviny smíchejte v míse, přidejte změklé máslo a pár kapek vanilkové esence, a vypracujte v pevné těsto, které nebude suché ani se nebude rozpadat, ale bude držet pohromadě ve tvaru pevné hladké koule.

2 Do hotového těsta pak přidejte nasekané oříšky a kousky čokolády.

3 Lžičkou vykrajujte kousky, které v ruce vytvarujete do tvaru kulaté sušenky. Pro zajímavější efekt můžete střed zlehka zmáčknout vidličkou a vytvořit tak efektní vzorek.

4 Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na půl hodiny chladit do lednice.

5 Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a v takto vyhřáté troubě pečte zhruba 10 minut (dokud sušenky nezačnou zlátnout).

6 Po upečení nechte důkladně vychladnout! Horké sušenky jsou křehké a lámou se, proto s nimi manipulujte až po vychladnutí.

Dobrou chuť!

Zdroje: colorsoflowcarb.cz,  icanlivewithoutsugar.com, powerhungry.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba