Prostreno.cz

Čokoládová bomba do zimních dní

Co zahřeje v zimě nejlépe? Horká čokoláda? A že jste mysleli spíše na svařené víno nebo grog? Nevadí. Protože my pro vás máme tip na horkou čokoládu s kapkou alkoholu, které letošní zimu rozhodně neodoláte!

Mezinárodní kultura pití horké čokolády je velmi různorodá. Pokud si objednáte „horkou čokoládu“ v různých zemích světa, dostanete pokaždé nápoj, který se jeden od druhé značně liší chutí i konzistencí. I když instantní produkty, kterými lze poněkud složitější přípravu klasické čokolády zjednodušit, jsou stále oblíbené, začínají převládat pokusy o napodobení tradičního receptu.

Originál z Mexika

V původní vlasti čokolády, v Mexiku, ale staré tradice přežily po staletí. Zatímco čokoláda ve své pevné formě je rozšířená jen málo, je horká čokoláda dodnes připravována podle téměř stejných receptů jako v dobách Mayů a Aztéků. Hojně se používají čokoládové tablety vyrobené z mletých kakaových bobů, většinou ještě dochucené skořicí a mandlemi.

Čokoláda na lžíci

Ve Španělsku – zemi, která přinesla kakaové boby do Evropy, má horká čokoláda status národního nápoje. Nejoblíbenější snídani tak tvoří „chocolate noc churros“ – tedy koblihy s horkou čokoládou. Ve španělském stylu je horká čokoláda tmavě hnědý, hustý nápoj tvořený z mléka a hořké čokolády, obvykle ještě dochucený vanilkou. Podobně hustá je čokoláda i v Itálii. Další variantu najdete v Rakousku, kdy se horká čokoláda na vídeňský způsob zahušťuje šlehaným vaječným žloutkem a zdobí smetanovou čepicí. Podobně se připravuje i ve Švýcarsku, kde ale zase přidávají špetku soli.

Všechny tyto varianty mají konzistenci, která spíše zasytí, než že by se dala lehce vypít.

Horká čokoláda nejen pro děti

Že je u nás horká čokoláda oblíbenou pochoutkou hlavně u dětí, je známo. Rodiče asi raději zvolí grog nebo punč. Ale co skloubit čokoládu s alkoholem? Nebojte se, nechceme vám nabídnout starou známou kombinaci kakaa a rumu. Ale už jste někdy smíchali horkou čokoládu s červeným vínem? To lahodně nezní, to lahodné je! A celé to má (alespoň teoreticky) pozitivní vliv na naše zdraví. Koneckonců existují studie, které dokazují, že malá sklenka vína denně podporuje krevní oběh a takzvané flavanoly – to jsou sekundární rostlinné látky v tmavé čokoládě, která chrání srdce.

Na super lahodnou směs vína a čokolády nic víc nepotřebujete. Jednoduše rozpusťte asi 70 gramů čokolády ve 300 ml horkého mléka a vmíchejte asi 200 ml teplého červeného vína. Ozdobit si ji můžete kopečkem šlehačky. Tak na zdraví!

Zdroj: goccus.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat