Prostreno.cz

Chutné koláče na sladko i na slano

Koláče jsou tak univerzálním pokrmem, že ho najdete prakticky po celém světě. V Anglii jsou ukryté v krabici s víkem, v Americe obsahují jen tři písmenka – pie. Koláčů existuje nekonečně variant, od pikantních až po sladké, s těstem nebo bez těsta. Ochutnejte třeba ty následující!

Že jsou koláče pouze letním dezertem? Ani náhodou! Je pravda, že v létě máte k dispozici nejvíce surovin, jak nějaký ovocný koláč upéct. Ale vychutnat si ho můžete i ve slané variantě. Vyzkoušejte následující recepty.

Dýňový koláč se v Americe peče tradičně na Halloween, Den díkuvzdání a Vánoce. Dýně v něm hraje hlavní sladkou roli a dodává koláči krémovou konzistenci.

Dýňový koláč

Ingredience na nápň

1 kg máslové dýně

1 vanilkový lusk

200 g másla

160 g cukru

4 vejce

½ lžičky skořice

Špetku muškátového oříšku

Sůl

330 ml smetany

Ingredience na těsto

250 g másla

400 g mouky

Sůl

1 vejce

1 lžička octa

Postup

1 Rozpůlenou a vydlabanou dýni položte slupkou nahoru na plech a pečte do změknutí při 160 stupních asi hodinu. Nechte vychladnout.

2 Vanilkový lusk rozpulte a vyškrabejte vnitřek. Smíchejte 400 g vydlabané dýně, vanilku, máslo, cukr, 3 vejce, skořici, muškátový oříšek, sůl a 70 ml smetany. Rozmixujte dohladka.

3 Máslo na těsto nakrájejte na kostky a dejte do chladu. Rozmixujte mouku, špetku soli, vejce, ocet a 5 lžic ledové vody.

4 Přidejte studené máslo a mixujte asi 30 vteřin. Ručně uhněťte do hladkého těsta.

5 Rozdělte na dvě porce v poměru 1/3 a 2/3, zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do chladu.

6 Větší část těsta zpracujte na pomoučené desce do kruhu většího než koláčová forma. Dejte do formy a pořádně zatlačte. Několikrát propíchněte vidličkou a lehce poprašte moukou.

7 Zbytek těsta vyválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na proužky různé šířky. 3 stejně široké proužky spleťte do copánků.

8 Náplň vlijte do formy a okraje potřete vejcem. Copánky z těsta prsty připevněte k okraji.

9 Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 200 stupních. Potom snižte teplotu na 180 a pečte dalších 20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

10 Zbytek smetany ušlehejte a podávejte spolu s kouskem koláče.

Další klasika z Ameriky, která se vyznačuje svěžestí a šťavnatostí.

Key Lime Pie

Ingredience na těsto

200 g celozrnných máslových sušenek

150 g másla

Ingredience na náplň

4 žloutky

1 plechovka kondenzovaného mléka

150 ml limetkové šťávy

1 bílek

Sůl

30 g cukru

100 ml smetany

4 limetková kolečka k ozdobení

Postup

1 Sušenky roztlučte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vmačkejte do formy a dejte do chladu.

2 Na náplň ušlehejte bílky s kondenzovaným mlékem a pomalu přimíchávejte limetkovou šťávu.

3 Náplň nalijte na sušenkové těsto. Formou několikrát opatrně klepněte o pracovní desku, abyste se zbavili vzduchových bublin.

4 Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 18 až 20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

5 Bílek ušlehejte se špetkou soli do téměř tuha. Pomalu přisypávejte cukr a dále šlehejte.

6 Směsí naplňte sáček na zdobení. Ozdobte koláč a krátce oflambujte flambovací pistolí.

7 Nakonec ozdobte kolečky limetky a podávejte.

Zdroj: essen und trinken





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba