Prostreno.cz

Báječná fazolová pomazánka

Fazolová pomazánka by vás měla zaujmout především díky svému vysokému obsahu bílkovin, proto se skvěle hodí pro ty, kdo preferují veganskou stravu, či mají z jiného důvodu ve své stravě nízký obsah bílkovin, a potřebují je něčím doplnit.

Pro přípravu domácí fazolové pomazánky se nejlépe hodí fazole adzuki, které vlastně (pokud bychom měli být zcela přesní)  fazolemi vlastně ani nejsou – jsou příbuzné spíše mungu. Adzuki pochází z Asie, kde se pěstovaly už před rokem 1000 př. n. l.

V Číně a v Japonsku se používají především pro přípravu sladkých pokrmů. Typickým příkladem je sladký krém, kterým se plní koláčky mochi. Hned po sóji se (v Japonsku) jedná o druhou nejoblíbenější luštěninu.

Nicméně, abychom se vrátili k pomazánce, tato plodina je lépe stravitelná než jiné luštěniny, tudíž se bude dobře trávit i těm, kteří mají jinak při konzumaci luštěnin zažívací potíže. Fazole adzuki obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, a zároveň mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Proto jsou vhodné do veganského jídelníčku, jelikož s jejich pomocí doplníte potřebné živiny.

Fazolová pomazánka

Ingredience

100 g adzuki

Šalotka

Mrkev

Olivový olej

Rostlinná smetana (volitelné)

Grilovací koření, sůl

Česnek, bylinky dle chuti

Postup

1 Suché fazole nechejte přes noc namočit ve studené vodě, aby změkly. Druhý den je slijte a v nové, nesolené vodě uvařte doměkka. Pokud si nejste příliš jistí v kramflecích s vařením luštěnin, můžete sáhnout po konzervované variantě. Fazole z konzervy pak pouze scedíte a opláchnete vodou.

2 Na pánvi rozpalte trochu olivového nebo rýžového oleje, a osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku s mrkví nastrouhanou na silnější nudličky. Přidejte oblíbené koření (grilovací, bylinky nebo chilli) a fazole, a za občasného promíchání chvilku pražte, dokud se fazole nezačnou loupat.

3 Směs s fazolemi pak nechejte vychladnout, a poté ji vložte do mixéru. Mixujte, dokud se nevytvoří kaše s hrudkami. Pokud chcete krémovější konzistenci, můžete přidat trochu rostlinného mléka či smetany. 

4 Pokud nemáte k dispozici stolní mixér, můžete mixovat s pomocí tyčového mixéru, případně ve food processoru. Hotovou pomazánku uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici a spotřebujte do tří dnů. Podávejte na krajíci chleba, nebo jako náplň do tortill apod.

5 Dle chuti lze přidat také česnek, tymián, chilli a další koření.

Zdroje: vegan.cz, jimejinak.cz, soucitne.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat