Prostreno.cz

Národní jídla, která stojí za ochutnání

Každý národ má nějaký ten svůj gastronomický poklad, recept, který charakterizuje danou lokalitu a kraj. Patříte k nadšencům, kteří svět rádi ochutnávají všemi smysly? Pak byste na svých cestách i v rámci gastronomických pokusů měli do svých úst vložit tahle báječná jídla!  

Mapa světových kuchyní je velmi pestrá. Nelze vyzdvihovat některé pokrmy nad jinými, neboť každé sousto má svoje kouzlo a historii. Každý cestovatel by ale rozhodně měl ochutnat, co mu výlety za hranice státu i vlastních kuchyňských receptů nabízejí. Jaké dobroty určitě stojí za pozornost?  

Musaka 

Každý má rád lasagne, ale pokud jste nezkusili musaku, skutečně přicházíte o něco zcela mimořádného. Musaka je řecký ekvivalent lasagní, ale v mnoha ohledech se liší. Obecně se vyrábí z telecího nebo jehněčího masa a místo plátků lasagní se používá nakrájený lilek nebo brambor (v turecké verzi). Maso je ochuceno skořicí a novým kořením a smícháno s bílým vínem. Navrch patří bešamel, bohatá bílá omáčka, která tohle řecké jídlo povyšuje na pokrm bohů.  

Boršč 

Boršč je polévka ukrajinského původu, která je oblíbená v mnoha zemích východní a střední Evropy. Ve většině těchto zemí se připravuje s červenou řepou jako hlavní složkou, což jí dodává sytou červenofialovou barvu. Polévka začala svou existenci z odřezků zeleniny konzumovaných v zimních měsících. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a Bulharsku. 

Kabsa 

Kabsa. Co si pod tímto pojmem představit? Míchaný pokrm z rýže podávaný na společném talíři, který pochází z Jemenu, ale je běžně považován za národní jídlo ve všech zemích Arabského poloostrova. Existuje mnoho druhů a každý druh má svou jedinečnost. Obecně se ale při přípravě používá černý pepř, hřebíček, kardamom, šafrán, skořice, černá limetka, bobkový list a muškátový oříšek. Hlavní složkou, která doprovází koření, je maso (kuřecí, kozí, jehněčí, velbloudí nebo někdy hovězí, ryby a krevety). Vše se dá doladit mandlemi, piniovými oříšky, cibulí a rozinkami.  

Bigos 

Bigos je tradiční polské, běloruské a litevské jídlo ze zelí a masa. Opět se receptury liší region od regionu, ale často se do bigosu přidávají celá nebo pasírovaná rajčata, med a houby. Maso může být vepřové (často uzené), nezřídka je součástí pokrmu i slanina, hovězí a telecí.  

Adobo 

Filipínské adobo nebo adobar pohladí vaše smysly. To se takhle ponoří vařené jídlo do vývaru složeného z papriky, oregana, soli, česneku a octa. Portugalská varianta je známá jako Carne de vinha d'alhos. Adobo se podává s rýží a francouzskými fazolemi a je to chutné jídlo, které by měl ochutnat každý.  

Zdroje: wikipedia.org, listverse.com 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat