Prostreno.cz

Krásně křupavé a voňavé domácí houstičky

Domácí je nejlepší a pečení domácího pečiva není vůbec těžké – s tím správným receptem. A rohlíky a housky jsou nádherně křupavé.

Dávám přednost dokonalému sendviči před průměrným humrem. Pokud je pečivo opravdu dobré a nechybí ani čerstvé máslo, nic mi nechybí. Neříkám, že byste měli pozvat hosty na sendvič. Ale vlastně proč ne? Pokud jim nabídnete také dobrou šunku, několik správně vyzrálých sýrů, lahodnou polévku a jednu nebo dvě láhve kvalitního vína, můžete snadno uspořádat příjemnou večeři vysoké kvality bez velkého vaření.

A jediné, co k tomu potřebujete, je ten správný recept na lahodné pečivo. To kupované nemůže nikdy dosáhnout takové kvality – zvlášť, když to domácí bude na stole opravdu nejčerstvější.

Nejlepší a nejkřupavější houstičky

Na první část těsta potřebujete

250 g mouky, 300 ml vody, 10 g droždí

Na druhou část

750 g mouky, 300 ml vody, 8 g droždí, 2 lžičky soli

Postup

1 Nejprve smíchejte 250 gramů mouky a 300 gramů vody (čistá studená voda z kohoutku) a deset gramů droždí. Směs musí kvasit přes noc při pokojové teplotě.

2 Druhý den ráno přidejte 750 gramů mouky, 300 gramů vody a osm gramů droždí a zpracujte po dobu osmi minut ručním mixérem s háčky na těsto. Teprve pak přidejte sůl, asi dvě čajové lžičky, všechno mixujte další čtyři minuty.

3 Těsto z hnětací misky pak položte na pracovní desku, rukama ho zpracujte a udělejte z něj velkou kouli. Kuličku těsta zakryjte vlhkým hadříkem a nechte kynout asi dvě hodiny.

4 Pak tvarujte těsto do tlustých válečků a nakrájejte je na plátky o hmotnosti asi 35 gramů. Kousky těsta zformujte rukama do tvaru rohlíků, housek nebo bagetek, vyjde jich asi 40 kusů.

5 Je důležité, abyste těsto na plechu nechali při pokojové teplotě kynout ještě další hodinu. Když pomoučíte pečivo ještě před kynutím, získá rustikální nádech.

6 Před umístěním do horké trouby o teplotě 250 stupňů (horkovzdušná 230 stupňů, plynová 5–6) rozřízněte je lehce nožem po celé délce.

7 Při pečení potřebují rohlíky trochu páry, takže nalijte malý šálek vody na dno trouby (buďte opatrní s plynem, plamen nesmí zhasnout) a rychle zavřete dveře.

8 Rohlíky se musejí péct asi dvanáct minut, měly by být baculaté, chutně hnědé a samozřejmě pěkné a křupavé. Vyjměte rohlíky, rozložte je na roštech, aby vychladly a snažte se vydržet, alespoň dokud nebudou vlažné…

Zdroj: názory auotra, eat smarter





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat