Prostreno.cz

Smažené domácí chipsy z kapusty

Ukrývá v sobě jeden benefit za druhým. Kapusta, která je k dispozici po většinu roku, bývá odolná vůči chladnému počasí. Ve skutečnosti jí mráz dělá dobře. Nízké teploty totiž způsobují, že brukvovitá zelenina obecně mění molekuly škrobu na cukr, což má za následek sladší a méně hořkou chuť.

Kapusta, která má kořeny v řecké a římské kultuře, není vyloženě komerční plodinou, jež by se těšila popularitě jako nějaká celebrita, nicméně to jí na složení a působení na lidské tělo nijak neubírá. Zalapáte po dechu?

Nenápadná vzhledem, silná účinky

Kapusta obsahuje vitaminy A, B6, C, K, pak taky karotenoidy lutein a zeaxanthin, folát, mangan či vlákninu. Ať už dáte přednost zelené nebo fialové kapustě, můžete počítat s tím, že svůj organismus obohatíte o sloučeniny obsahující síru, které se po žvýkání, sekání nebo vaření rozkládají na isothiokyanáty a indol-3-karbinol. V přírodě působí glukosinoláty jako obrana rostlin před biologickými stresy (hmyz, houby, sucho).

O výše uvedených látkách se tvrdí, že mají schopnost ovlivňovat chronické stavy včetně určitých typů rakoviny a srdečních chorob. Laboratorní studie prokázaly, že isothiokyanáty a indol-3-karbinol inhibují zánětlivé procesy, zabraňují růstu a šíření nádorových buněk a chrání zdravé buňky (1). Problémem kapusty ale není její nutriční složení, vzhled, dostupnost nebo cena, ale spíš způsoby využití. Mnoho lidí totiž zná pouze kapustové karbanátky, a nedokáže tak uvedenou brukvovitou zeleninu připravit na jiný způsob. Inspirace je přitom dost.

Kapusta a co s ní?

Navzdory své houževnaté a vláknité struktuře jsou stonky kapusty jedlé, pokud se povaří, podusí nebo orestují. Použijte je k přípravě zeleninového vývaru nebo jiných polévek. A co se zbytkem? Tenhle ultra rychlý a velmi jednoduchý recept vás nadchne.

V hrnci nechte rozehřát 2–3 lžíce olivového oleje, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku a krátce osmahněte. Poté základ zalijte vodou nebo vývarem (asi tak  ½ šálku), vhoďte omytou a pokrájenou kapustu, hrnec zakryjte a nechte 5 minut vařit, dokud kapusta nezměkne a nedosáhne požadované struktury. Dochuťte bylinkami a kořením dle libosti a podávejte s vařeným bramborem.

Kapustové chipsy a pesto

Troubu předehřejte na 180 ºC a plech vyložte pečicím papírem. Jeden svazek kapusty důkladně omyjte a osušte, v případě potřeby použijte papírové utěrky. Rukama vytrhněte listy ze stonků kapusty, natrhejte je na malé kousky, vložte do velké mísy a pokapejte olejem. (Dejte pozor na to, aby se olej dostal na všechna místa.) Budoucí chipsy rozprostřete v jedné vrstvě na plech. Podle potřeby přisypte bylinky nebo koření (zkuste kari, kmín, česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku a podobně). Pečte, dokud se listy nesrazí a okraje lehce zhnědnou. Odhadem to trvá asi 15–20 minut.

Pokud si na kapustových „brambůrcích“ pochutnáte, zapněte mixer a vykouzlete i pesto, v jehož základu se ukrývá olivový olej, česnek, sůl, oříšky (kupříkladu kešu či vlašské) a kapusta. Listy se předem krátce povaří (2–3 minuty) a následně vhodí do studené vody, aby si zachovaly barvu. Pesto lze dochutit parmazánem a hodí se kupříkladu do těstovin.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1895177/, www.hsph.harvard.edu, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat