Prostreno.cz

Středomořský recept na řeckou rýži s pórkem

Milovníci středomořské kuchyně pozor! Řecké prasorizo chutná nádherně lehce a připravíte ho téměř za okamžik a olivový olej a citron mu dodají extra čerstvost. Jak na jeho přípravu?

Řecká kuchyně nabízí nejrůznější lahůdky, od gyrosu přes tzatziki až po řecký farmářský salát. Další pokrm z Řecka, které je velmi jednoduché, ale není o nic méně chutné, se nazývá Prasorizo. Řecká pórková rýže se klasicky vaří společně se stonkovou zeleninou, aby se potom rafinovala s citronovou šťávou a olivovým olejem. Ideální pokrm pro lehkou letní kuchyni – k obědu nebo večeři – je připravené za malou chvilku. Vyzkoušejte to!

Řecká rýže s pórkem

Ingredience

1 cibule

1 stonek pórku

1 stroužek česneku

4 lžíce olivového oleje

1 citron

100 g kulaté zrnité rýže

200 ml vody

sůl, pepř

50 g piniových oříšků

petržel, nasekaná

Postup

1 Na pánvi si opražte piniové oříšky a odložte je stranou. Česnek a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Umyjte pórek a nakrájejte ho na kroužky. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte v něm cibuli po dobu asi 5 minut. Potom přidejte pórek a smažte dalších 5 minut, dokud nezměkne.

2 Přidejte do hrnce 250 ml vody, pak rýži. Dobře osolte, opepřete a promíchejte. Tip: Místo vody můžete také použít zeleninový vývar, pak je chuť ještě intenzivnější.

3 Přidejte asi 1 lžičku strouhané citronové kůry a 2 lžíce citronové šťávy. Vše vařte asi 15–20 minut, dokud rýže nezhoustne a nevstřebá kapalinu.

4 Naservírujeme na talíř, pokapeme trochou olivového oleje, a nakonec ozdobíme osmaženými piniovými oříšky a petrželkou.

Zdroj: Prasorizo: Mediterranes Rezept für griechischen Lauchreis | freundin.de





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat