Prostreno.cz

Rychlá cuketová bábovka

Dostali jste od přátel nebo rodiny cuketu a nevíte co s ní? Málokdo si uvědomuje, jak úžasně variabilní tato zelenina je, vzhledem k tomu, že je chuťově neutrální, a tudíž lze využít jak nasladko, tak i naslano. Můžete ji přidat téměř do čehokoliv, od polévek, přes bramborovou kaši (stačí přidat trochu vařené nebo pečené cukety do mísy, a pomačkat společně s brambory), do chleba, do koláče nebo do bábovky.

U poslední varianty rovnou zůstaneme a podělíme se s vámi o jednoduchý recept na vláčnou cuketovou bábovku. Základní těsto můžete upravit dle libosti přidáním sušeného či kandovaného ovoce, oříšků, kousků želé apod. Fantazii se meze nekladou.

Cuketová bábovka

Ingredience

400 g cukety

3 vejce

100–150 g cukru

150 ml oleje

260 g mouky (špaldové nebo pšeničné)

12 g prášku do pečiva

2 lžíce holandského kakaa

2 lžičky perníkového koření

2 lžíce nasekané čokolády na vaření

Postup

1 Cuketu nastrouhejte na nudličky a nechejte okapat přebytečnou vodu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, ze kterých vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky pak v míse společně s cukrem vyšlehejte do pěny. Pokud máte k dispozici kuchyňského robota, použijte ke šlehání balonovou metlu při vyšších otáčkách. Poté snižte rychlost a po částech přilévejte olej. Stejně postupujte se zbylými surovinami.  Na závěr opatrně pomocí stěrky nebo vařečky vmíchejte také nachystaný bílkový sníh, abyste získali nadýchané těsto.

2 To pak vylijte do vymazané bábovkové formy, a pečte při teplotě 180 stupňů cca 45–50 minut. Míru propečení kontrolujte pomocí špejle. Bábovka je díky cuketě krásně vláčná, aniž by to bylo na výsledné chuti znát. 

3 Bábovku vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Servírujte s kopečkem skyru a hrstí borůvek nebo malin.

Tip

Pro bezlepkovou variantu použijte mix rýžové a hladké pohankové mouky. Nezapomeňte do těsta přidat také lžíci psyllia pro zvýšení pružnosti těsta. Bábovka bude lépe držet tvar. Nezapomeňte, že bezlepkové pečivo nikdy nesmíte krájet horké nebo teplé. Nechte důkladně vychladnout na mřížce a krájejte až tehdy, když je studené. V opačném případě se vám bude těsto drolit a lepit na nůž.

Zdroj: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat