Prostreno.cz

Domácí japonská nudlová polévka

Ramen, tradiční pokrm z Japonska, se začíná stále častěji objevovat i u nás. Poradíme, jak si můžete připravit lahodnou nudlovou polévku doma.

Ramen je japonská nudlová polévka, která se obvykle skládá z vývaru z kostí, hustých pšeničných nudlí, vajec a zeleniny. Přílohy se mohou velmi lišit, ramen často obsahuje maso a ryby, jarní cibulku, bambusové výhonky, mořské řasy a houby shiitake. 

Existuje také několik variant ramen nudlí: Existují instantní nudle i sušené, čerstvé nebo dušené. V Japonsku existují zvláštní restaurace, tzv. ramen-ya, které se specializují pouze na prodej nudlových polévek. 

Jak si připravit ramen

Příprava ramen není v zásadě náročná, ale na uvaření vývaru si musíte naplánovat nějaký čas. V našem receptu používáme kuřecí maso jako základ vývaru a vepřový bok jako oblohu k masu. Připravit ale můžete například i tonkotsu ramen, které se vaří s vývarem z vepřových kostí. Uvedené množství připraví polévku pro šest až osm lidí.

Základní recept na kuřecí vývar

Ingredience

6 kuřecích stehen (nebo kuřecí maso na polévku) 

1 svazek polévkové zeleniny 

1 stroužek česneku 

1 kus zázvoru 

100 gramů bambusových výhonků 

Postup

Vložte kuře do velkého hrnce a přidejte asi tři litry vody, dokud nebude zcela zakryté. Nyní přidejte nakrájenou zeleninu a vařte tři až čtyři hodiny, poté sceďte. 

Základní recept na vepřový vývar

Ingredience

500 g vepřové panenky 

100 ml sójové omáčky 

50 ml rýžového vína 

1 polévková lžíce cukru 

1 jarní cibulka 

Postup

Panenku zlehka opečte na pánvi a poté ji dejte do hrnce se sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Přidejte cukr a nakrájenou jarní cibulku. Poté zalijte vodou, dokud není maso zcela zakryté a vše přiveďte k varu. Po 40 minutách byste měli maso vyjmout a nakrájet. 

Příprava ramen polévky

Ingredience

Kuřecí a vepřový vývar  

sůl, pepř 

4 vejce 

500 g ramen nudlí 

vepřová karé 

1 hrst fazolových klíčků 

2 jarní cibulky 

Postup

1 Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a poté nakrájejte na půl. Ramen nudle seženete v asijských obchodech, měly by být vařené al dente. 

2 Nyní nalijte oba vývary do hrnce a případně dochuťte solí a pepřem. 

3 Nalijte polévku do mísy a přidejte těstoviny, maso z panenky a polovinu vejce.

4 Nakonec ozdobte fazolovými klíčky a nakrájenou jarní cibulkou. 

V Japonsku jedí ramen hůlkami a polévku srkají – přejeme dobrou chuť!

Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/ramen-so-gelingt-die-japanische-nudelsuppe-11225846.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat