Prostreno.cz

Pravý americký jablečný koláč

Jablka, která jste na podzim sklidili, odpočívají ve sklepě a vy už začínáte přemýšlet, co s nimi? Jablečný koláč je to nejsnadnější. A vyzkoušeli hste už naprostou klasiku – american apple pie?

Francouzský obrácený, rakouský nebo dánský – to všechno jsou možné způsoby pečení jablečného koláče. Ale co zkusit klasiku všech klasik a prvopočátek všeho – americký jablečný koláč? Máme pro vás nejen recept, ale i způsob, jak předejít zádrhelům a upéct skutečnou lahůdku.

Jablečný koláč plný tlustých měsíčků jablek umocňuje zážitek z kousnutí do čerstvého dezertu. Aby jablka v koláči byla krásně měkká, je potřeba je předvařit. Jenže ty pak uvolňují tekutinu a koláč je celý rozblemcaný. Jak jinak se tedy můžeme zbavit přebytečné tekutiny? Macerace. Vhoďte syrová jablka do kořeněné cukrové směsi a nechte uležet, dokud se nescvrknou a nezměknou. Tekutinu, kterou jablka vypouštějí, ale nevyhazujte – místo toho ji zredukujte na kořeněný super-jablečný sirup na náplň.

Ohledně koření nechte rozhodnout sezonu, které použít. Uprostřed léta zkuste přidat drcená semínka koriandru nebo nové koření, mletý zázvor nebo kardamom, nebo koření úplně vynechat a spolehnout se na citron. V zimě vyzkoušejte skořici, pepř nebo bobkový list. 

Potření pouze žloutkem vytvoří lesklý povrch a sůl a cukr se spojí pro vícerozměrný jiskřivý povrch. Plátky odmění trpělivého pekaře, ale stejnou (ne-li větší) radost máte z podávání koláče přímo z trouby.

Pravý americký jablečný koláč

Ingredience na 4 koláče

1,125 kg pevných jablek, oloupaných a nakrájených na silné klínky

2 polévkové lžíce (25 gramů) krystalového cukru

6 polévkových lžic (75 gramů) světle hnědého cukru

3/4 lžičky mletého nového koření nebo skořice

1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo kardamomu

1/2 lžičky soli

1 malý citron, kůra a 1 polévková lžíce šťávy

1 lžíce kukuřičného škrobu

Máslové těsto na koláč

1 žloutek rozšlehaný se špetkou vody

sůl a cukr na dochucení

Postup

1 Ve velké misce smíchejte jablka, cukr, koření, sůl, citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy a kukuřičný škrob. Promíchejte, aby se dobře obalila. Nechte macerovat 3 hodiny při pokojové teplotě.

2 Když jablka hodinu macerují, začněte na krustě: Vychlazené těsto rozdělte na poloviny a jednu porci vraťte zpět do lednice.  

3 Na pomoučeném povrchu vyválejte druhou část na asi 30centimetrový kruh. Jemně přeneste těsto do koláčové formy a zvedněte okraje, aby se těsto usadilo i po stranách. Vyložený koláč dejte do lednice. 

4 Zbývající část vyválejte na asi 25centimetrový kruh a přeneste na velký plech. Před sestavením koláče nechte horní i spodní kůru odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

5 Když se jablka scvrknou, slijte přes cedník do hrnce a nechte odkapávat, zatímco šťávu koncentrujete v hrnci. Tekutinu přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a nechte probublávat do velmi husté, karamelové podoby, asi 1–2 minuty. Měli byste mít 1/4 až 1/3 šálku sirupu.

6 Vyjměte koláč z lednice. Naplňte jablky, uprostřed mírně navšte, a navrch nalijte sirup.

7 Jablka zakryjte zbylým plátem kůrky a plech dejte stranou. Ponechte 1 palec převisu a přebytek odstraňte. Spojte horní a spodní okraje těsta a zastrčte, abyste vytvořili trochu silnější okraj. Spojujte lehce a rychle. Povrch potřete polovinou vajíček. Koláč vsuňte do mrazáku, vyhrazený plech na pečení do trouby a zahřejte na 200 stupňů.

8 Když je trouba připravená a koláč alespoň 30 minut vychlazený, potřete zbývajícím vejcem a posypte solí a cukrem. Vrchní kůrku několikrát podélně nařízněte, koláč dejte na předehřátý plech a pečte 30 minut. Otočte a snižte teplotu na 180 stupňů a pečte další 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud nebude bublat, navrchu vypálený a zespodu dobře zhnědlý (proto se hodí skleněné formy na koláč).

9 Před krájením nechte vychladnout alespoň 2 hodiny, jinak podávejte přímo z formy se lžičkami a vanilkovou zmrzlinou.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.ood52.com/recipes/83424-best-apple-pie-recipe





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba