Prostreno.cz

Pravý americký jablečný koláč

Jablka, která jste na podzim sklidili, odpočívají ve sklepě a vy už začínáte přemýšlet, co s nimi? Jablečný koláč je to nejsnadnější. A vyzkoušeli hste už naprostou klasiku – american apple pie?

Francouzský obrácený, rakouský nebo dánský – to všechno jsou možné způsoby pečení jablečného koláče. Ale co zkusit klasiku všech klasik a prvopočátek všeho – americký jablečný koláč? Máme pro vás nejen recept, ale i způsob, jak předejít zádrhelům a upéct skutečnou lahůdku.

Jablečný koláč plný tlustých měsíčků jablek umocňuje zážitek z kousnutí do čerstvého dezertu. Aby jablka v koláči byla krásně měkká, je potřeba je předvařit. Jenže ty pak uvolňují tekutinu a koláč je celý rozblemcaný. Jak jinak se tedy můžeme zbavit přebytečné tekutiny? Macerace. Vhoďte syrová jablka do kořeněné cukrové směsi a nechte uležet, dokud se nescvrknou a nezměknou. Tekutinu, kterou jablka vypouštějí, ale nevyhazujte – místo toho ji zredukujte na kořeněný super-jablečný sirup na náplň.

Ohledně koření nechte rozhodnout sezonu, které použít. Uprostřed léta zkuste přidat drcená semínka koriandru nebo nové koření, mletý zázvor nebo kardamom, nebo koření úplně vynechat a spolehnout se na citron. V zimě vyzkoušejte skořici, pepř nebo bobkový list. 

Potření pouze žloutkem vytvoří lesklý povrch a sůl a cukr se spojí pro vícerozměrný jiskřivý povrch. Plátky odmění trpělivého pekaře, ale stejnou (ne-li větší) radost máte z podávání koláče přímo z trouby.

Pravý americký jablečný koláč

Ingredience na 4 koláče

1,125 kg pevných jablek, oloupaných a nakrájených na silné klínky

2 polévkové lžíce (25 gramů) krystalového cukru

6 polévkových lžic (75 gramů) světle hnědého cukru

3/4 lžičky mletého nového koření nebo skořice

1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo kardamomu

1/2 lžičky soli

1 malý citron, kůra a 1 polévková lžíce šťávy

1 lžíce kukuřičného škrobu

Máslové těsto na koláč

1 žloutek rozšlehaný se špetkou vody

sůl a cukr na dochucení

Postup

1 Ve velké misce smíchejte jablka, cukr, koření, sůl, citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy a kukuřičný škrob. Promíchejte, aby se dobře obalila. Nechte macerovat 3 hodiny při pokojové teplotě.

2 Když jablka hodinu macerují, začněte na krustě: Vychlazené těsto rozdělte na poloviny a jednu porci vraťte zpět do lednice.  

3 Na pomoučeném povrchu vyválejte druhou část na asi 30centimetrový kruh. Jemně přeneste těsto do koláčové formy a zvedněte okraje, aby se těsto usadilo i po stranách. Vyložený koláč dejte do lednice. 

4 Zbývající část vyválejte na asi 25centimetrový kruh a přeneste na velký plech. Před sestavením koláče nechte horní i spodní kůru odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

5 Když se jablka scvrknou, slijte přes cedník do hrnce a nechte odkapávat, zatímco šťávu koncentrujete v hrnci. Tekutinu přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a nechte probublávat do velmi husté, karamelové podoby, asi 1–2 minuty. Měli byste mít 1/4 až 1/3 šálku sirupu.

6 Vyjměte koláč z lednice. Naplňte jablky, uprostřed mírně navšte, a navrch nalijte sirup.

7 Jablka zakryjte zbylým plátem kůrky a plech dejte stranou. Ponechte 1 palec převisu a přebytek odstraňte. Spojte horní a spodní okraje těsta a zastrčte, abyste vytvořili trochu silnější okraj. Spojujte lehce a rychle. Povrch potřete polovinou vajíček. Koláč vsuňte do mrazáku, vyhrazený plech na pečení do trouby a zahřejte na 200 stupňů.

8 Když je trouba připravená a koláč alespoň 30 minut vychlazený, potřete zbývajícím vejcem a posypte solí a cukrem. Vrchní kůrku několikrát podélně nařízněte, koláč dejte na předehřátý plech a pečte 30 minut. Otočte a snižte teplotu na 180 stupňů a pečte další 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud nebude bublat, navrchu vypálený a zespodu dobře zhnědlý (proto se hodí skleněné formy na koláč).

9 Před krájením nechte vychladnout alespoň 2 hodiny, jinak podávejte přímo z formy se lžičkami a vanilkovou zmrzlinou.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.ood52.com/recipes/83424-best-apple-pie-recipe





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat