Prostreno.cz

Neobvyklé bylinky k pěstování

Bazalka, rozmarýn nebo libeček. Tyhle druhy bylinek jsou notoricky známé, ale proč se omezovat jenom na ně? Při plánování své nové zahrádky zvažte i další, neobvyklé druhy, které nadělají parádu!

Tak pochopitelně, že bez oregana, petrželky či pažitky by to v kuchyni nešlo, nicméně i jiné bylinky mají okrasnou a kulinářskou hodnotu. A nudit se s nimi rozhodně nebudete! Která z těchto níže uvedených vás osloví?

Cibule prorůstavá

Cibule prorůstává (Allium cepa Proliferum) je cibulovitá zelenina z čeledi amarylkovitých. Lidově se někdy nazývá jako cibule poschoďová. Jedná se o křížence mezi cibulí zimní a cibulí kuchyňskou. Tyto cibule vypadají bizarně, mají shluk „kulek“ na vrcholu svých stonků, které mohou dorůst až 1,5 metru. Cibulky používejte k vaření stejně jako běžnou kulinářskou cibuli. (Stromové cibule se nejlépe pěstují na plném slunci.)

Pažitka čínská

Ploché listy pažitky čínské (Allium tuberosum) mají sladkou česnekovou chuť. Bílé květy navíc dokážou dochutit a ozdobit salát. Odolné rostliny dosahují výšky 40 centimetrů.

Brutnák

Nízký, vytrvalý brutnák (Borago pygmaea) nese atraktivní, malé modré květy od června do října. Taktéž s jedná se o velmi odolnou rostlinku, které se dobře daří i v „problémových“ oblastech, jako jsou suchá a stinná místa. Květy brutnáku nadělají hodně parády, pokud se zmrazí do kostek ledu.

Lípie sladká

Lippia dulcis neboli aztécký cukr je trvalka v létě pokrytá bílými jedlými květy. Nejlépe se pěstuje v bohatých, vlhkých půdách, když je umístěna na chráněném, částečně zastíněném nebo slunném místě. Pak vytváří rozlehlý půdní kryt. Lippia dulcis chutná po sladkém kafrovém oleji a lze ji použít jako přírodní sladidlo nebo k dochucení ovocného salátu.

Rdesno vonné

Persicaria odorata? Vietnamský koriandr a zároveň tropická trvalka, kterou poznáte podle tmavého písmene „v“ na jejích listech. Ty mají pálivou a kořeněnou chuť, díky čemuž jsou chutným doplňkem k smaženým hranolkům a kari. Vietnamský koriandr se pěstujte na plném slunci v dobře odvodněných květináčích nebo vanách, jež lze v zimě přinést dovnitř.

Zázvorová máta

Zázvorová máta (Mentha x gracilis „Variegata Ginger“) patří ke kráskám zahrádky. Žluté znaky na jasně zelených listech této máty z ní činí atraktivní doplněk zahrádky. Zázvorová máta má neobvykle jemnou, zázvorovou příchuť.

Zdroje: www.gardenersworld.com, www.wikipedia.org, www.balconygardenweb.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat