Prostreno.cz

Lahodné košíčky z ovesných vloček

Oves a ovesné vločky mají mnoho zdravotních předností. Patří mezi ně hubnutí, nižší hladina cukru v krvi a snížené riziko srdečních onemocnění. Pokud si jejich benefity chcete užít tím nejlepším způsobem, vyzkoušejte recept na lahodné košíčky.

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny na zemi. Jsou celozrnné bez lepku a jsou skvělým zdrojem důležitých vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.

Zdravotní pozitiva ovesných vloček

Celozrnné ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B a minerály fosfor, hořčík a zinek. Přidáním více celozrnných potravin do své stravy vám může pomoci déle žít. Jakmile začnete jíst pravidelně ovesné vločky, s větší pravděpodobností povedete obecně zdravější život. 

A co víc, konzumenti ovesných vloček mívají nižší index tělesné hmotnosti a užší pas – obojí vede k lepšímu zdraví. Důvod, proč milovníci ovesných vloček mohou konzumovat více živin, je částečně ten, že oves je zdrojem celých zrn. Ovesné vločky jíme většinou v kombinaci s mlékem a ovocem, což pravděpodobně pomáhá také získat více vitaminů.

Výhra pro zdraví

A jackpot nakonec: ovesné vločky pomáhají snižovat vysoký cholesterol. Obsahují rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan, která nejen že příznivě mění váš cholesterolový profil, ale má také antioxidanty, které chrání cévy před špatným cholesterolem.  

Recept na lahodné košíčky z ovesných vloček

Ingredience na 12 kusů

80 g dužnatých ovesných vloček

60 g ovesných vloček s jemnými květy

40 g konopných semínek

40 g ovesných otrub

2 banány

2 lžičky citronové šťávy

2 lžíce agávového sirupu

420 g jogurtu

Čerstvé jahody na ozdobu

Příprava

1. Plech na muffiny vymažte tukem. 

2. Konopná semínka opražte na suché pánvi a nechte opět vychladnout. V hmoždíři rozdrťte nahrubo a smíchejte s ovesnými otrubami a ovesnými vločkami.

3. Banán rozmixujte a vmíchejte do směsi ovesných vloček spolu s citronovou šťávou a agávovým sirupem a dobře promíchejte. V případě potřeby přidejte pár kapek vody nebo trochu více vloček s jemnými květy. 

4. Nechte asi 10 minut nabobtnat, poté vložte přímo do prohlubní na muffiny na plechu a navlhčenou lžící do nich vytvořte dolíčky.

5. Troubu předehřejte na 180 °C horní a spodní ohřev. Ovesné muffiny v něm pečte 12–15 minut dozlatova. Nechte mírně vychladnout a opatrně vyjměte.

6. Nechte zcela vychladnout. Těsně před podáváním naplňte misky jogurtem a ozdobte čerstvým ovocem.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat