Prostreno.cz

Klasické kolumbijské empanády

Jsou lahodné a všestranné jako země, kde se nejčastěji vyrábějí: empanadas. Malé knedlíčky se skvěle hodí jako předkrm, jako svačina nebo s lahodným koktejlem. Jsou pečené nebo smažené, plněné mořskými plody, kuřecím masem, zeleninou a dalšími.

Klasické empanády z Kolumbie jsou dělané z lásky. Pokud budete dělat vše od nuly, budete potřebovat několik hodin. Jednou z dobrých věcí na empanadas je však to, že si toho můžete připravit hodně předem. Náplň nebo těsto si můžete připravit jeden až dva dny předem a poté „jen“ naplnit a smažit empanády následující den. Ale než se pustíme do podrobností, co přesně jsou empanády? 

Empanadas jsou malé kapsičky, každá latinskoamerická země má svou vlastní variaci. Tradiční náplní v Uruguayi je hovězí maso a obvykle se peče v troubě. Kolumbijské empanády jsou naproti tomu vyrobeny z kukuřičné mouky. Většinou se nepečou v troubě, ale smaží. Náplň se různí, někdo používá kus masa, někdo maso mleté. Zvláštností Kolumbie je „guiso“ nebo „hogao“, což je hustá omáčka z rajčat, jarní cibulky, cibule a bylinek, která se obvykle míchá s masovou náplní.

Kolumbijské empanády se běžně připravují ze žluté předvařené kukuřičné mouky. Pokud chcete vědět, které bylinky se často používají v kolumbijské kuchyni, je to prášek nebo semena z keřů achiote a koriandr. Ty dvě se používají prakticky na všechno. Kolumbijská kuchyně bývá chuťově mnohem jemnější než třeba mexická, což spoustu lidí překvapí. Klasické kolumbijské empanády se obvykle podávají s „ají“, jedná se o bylinkový dip. 

Klasické kolumbijské empanády

1 hodina přípravy, pro 6 osob

Ingredience na těsto

3 hrnky mouky

1 lžička soli

125 gramů másla

Vlažná voda

Ingredience na nápň

2–3 cibule

500 g mletého masa (nejlépe půl vepřového, půl hovězího)

olej

Koření: oregano, paprika, kmín, sůl, petržel

Příprava náplně

1. Cibuli nakrájejte na kostičky a poduste na oleji (neměla by se smažit, jen změknout). 

2. Poté přidejte maso a jakékoli koření, které máte rádi. 

3. Hotovou náplň můžete nechat přes noc, aby maso ještě lépe absorbovalo koření. Můžete ho ale použít i hned po přípravě.

4. Jako další náplně můžete použít sýr a houby, sýr a olivy, náplň Napolitana (šunka, rajčata, mozzarella, oregano) nebo vegetariánskou (cibule, paprika, houby).

Postup 

1. Do mísy dejte mouku a trochu promíchejte se solí. Poté pomalu přidávejte vlažnou vodu a podle pocitu a oka odhadněte, kolik vody mouka absorbuje. 

2. Pokud se pomalu tvoří těsto, můžete přidat měkké máslo (alespoň pokojové teploty) a vše hníst, dokud nevznikne elastická hmota. 

3. Poté je rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka (podle toho, zda chcete mini empanády nebo něco většího o průměru 7–15 cm). 

4. Náplň pak položte doprostřed kruhu, přehněte a konce spojte. Pevně ​​přitlačte, aby se při pečení nerozpadly.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat