Prostreno.cz

Jablečno-batátové skořicové muffiny s dýňovými semínky

Zima je konečně pryč a s příchodem teplých dní si konečně začínáme na plno užívat venkovních aktivit a procházek.

Pokud jste milovníci dobrodružných výprav do přírody, kde za celý den nepotkáte ani živáčka, jistě víte, že si musíte s sebou do batohu kromě „zálesácké výbavy“ přibalit také výživnou svačinku.

A jestli existuje ideální svačinka pro každého a na jakýkoli výlet, pak jsou to jednoznačně muffiny, které jsou super skladné, super chutné a také super výživné.

Jaké muffiny se třemi „super“ jsme si pro vás tedy připravili?

Jablečno-batátové skořicové muffiny se semínky

Ingredience

1 1/4 hrnku mouky *

2 lžičky mleté skořice

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

špetka soli

2 velká vejce pokojové teploty

1/2 hrnku třtinového cukru

2 lžíce medu

½ hrnku extra panenského kokosového oleje nebo jiného rostlinného oleje

1/2 hrnku pyré z vařených batátů

1 lžička vanilkového extraktu

1 střední jablko

Vodu dle potřeby

Dýňová semínka na posypání (případně jiná semínka nebo ořechy dle vlastního výběru)

*Mouku zvolte dle preferencí. Chutnat vám bude špaldová nebo ovesná mouka, pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku, případně kombinaci rýžové a kaštanové apod.

Postup

1 Zahřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny s 12 jamkami vyložte košíčky a dejte stranou.

2 Do velké mísy nasypejte mouku, 2 lžičky skořice, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a promíchejte, aby se vše smíchalo a provzdušnilo. Dejte stranou.

3 Do střední mísy rozklepněte vejce, přidejte kokosový olej, batátové pyré (batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do změknutí, po uvaření nechejte vychladnout a rozmačkejte pomocí vidličky anebo mačkadla na brambory), cukr, med a vanilku, a šlehejte, dokud se vše nespojí do jednotné tekuté směsi.

Tu pak za průběžného míchání nalijte do mísy se sypkými přísadami, a míchejte, dokud se mouka nezapracuje. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte na nižší rychlost pomocí balónové metly.

Do hotového těsta přidejte nastrouhané jablko a zapracujte. Pokud máte těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Záleží na typu mouky, který zvolíte, a rovněž na obsahu vody v batátovém pyré. Výsledná konzistence těsta by měla být polotekutá, asi jako na bábovku.

Těstem pak naplňte košíčky na muffiny, na vrchu posypejte dýňovými semínky nebo drcenými ořechy dle vlastního výběru a lehce vtlačte do těsta.

Pečte v předem vyhřáté troubě, dokud muffiny nebudou zlatavě hnědé a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, tedy asi 30–35 minut.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Tipy

Místo batátu můžete použít dýňové pyré (např. z dýně Hokkaido nebo muškátové dýně).

Muffiny můžete ještě více vylepšit přidáním sušených brusinek či krájených fíků do těsta.

Množství tekutin záleží na typu zvolené mouky a množství vody v batátech. Místo vody můžete použít také rostlinné mléko, například mandlové, které těsto ještě více zvláční.

Med můžete vynechat, avšak s jeho použitím budou muffiny voňavější. V případě potřeby nahraďte med javorovým nebo datlovým (či jiným) sirupem.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat