Prostreno.cz

Lehká letní jídla nenáročná na čas

Léto je ideálním obdobím pro lehčí jídla, která si můžete vychutnat v příjemném počasí. Ať už jste zaneprázdněni prací, nebo si jen chcete užít slunečních paprsků, lehká jídla jsou pro vás ideální volbou. Jaké dobroty se v létě dají uvařit, aniž byste trávili hodiny vařením?

Hlavní jídla

Grilovaná zelenina a špízy s halloumi jsou ideálním lehkým jídlem, které si můžete vzít všude s sebou. Začněte tím, že na kovové špejle navléknete kousky své oblíbené zeleniny, například cukety, papriky, cherry rajčata, lilek, žampiony a cibuli. Špízy grilujte nebo opékejte, dokud zelenina lehce nezuhelnatí a sýr halloumi nezezlátne. Podávejte s vymačkaným citronem, který pokrmu dodá čerstvou chuť. 

Dalším chutnám pokrmem je ovocný rýžový pilaf. Tento pokrm je dokonalou kombinací křupavé opečené rýže a sladkého letního ovoce. V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte šálek mírně nedovařené bílé rýže. Několik minut ji opékejte a poté přidejte půl šálku pomerančové šťávy, šťávu z jednoho citronu, lžičku cukru a špetku soli. Vařte, dokud se rýže nerozvaří, a pak do ní vmíchejte na kostičky nakrájené mango, jahody a strouhaný kokos. 

Vyzkoušet můžete i salát v řeckém stylu. Tento klasický salát se v létě dá obměnit přidáním lehkých a osvěžujících ingrediencí. Začněte čerstvou zeleninou, například špenát, a doplňte ho nakrájenou okurkou, rajčaty, olivami, červenou paprikou, červenou cibulí a sýrem feta. Pikantní zálivku připravíte smícháním olivového oleje, červeného vinného octa, oregana, soli a pepře. 

Pokud jste fanouškem ryb, zkuste grilované rybí tacos. Začněte marinováním ryby v olivovém oleji, česneku, limetkové šťávě a chilli. Rybu grilujte, dokud lehce nezhnědne, poté ji nechte vychladnout. Rybu podávejte v tortillách s čerstvými přílohami, jako je strouhaný salát, nakrájená rajčata a plátky avokáda. Nakonec přidejte kopeček řeckého jogurtu. 

Chuťovky

Rychlé letní jídlo jsou i fajitas. Na přípravu Fajitas není potřeba nic víc než velká pánev a několik základních surovin, které už máte pravděpodobně doma. Osmažte papriky, cibuli a krájená kuřecí prsa, vmíchejte černé fazole a kukuřici a přidejte oblíbené koření. Náplň podávejte s tortillami, zakysanou smetanou a koriandrem. 

Příprava sendvičů je skvělým způsobem, jak kreativně využít zbytky jídla. Zkuste na silné plátky vydatného chleba přidat plátky krůtího masa, grilovanou zeleninu, sýr a pesto. Pro výraznější chuť náplně pokapejte hotové sendviče zálivkou. 

Zdroje: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-summer-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat