Prostreno.cz

Zdravé salátové zálivky pozvednou chuť obyčejného salátu

Saláty s pestrou směsí čerstvé zeleniny jsou základem výživné a vyvážené stravy. Skutečné kouzlo salátu však spočívá v jeho zálivce. Dresinky zakoupené v obchodě jsou často plné nezdravých tuků, cukrů a konzervačních látek, které snižují zdravotní účinky zeleninových salátů.

Naštěstí je výroba vlastních zdravých zálivek snadná, příjemná a umožňuje vám vychutnat si skutečnou chuť zelených salátů bez umělých dochucovadel. V tomto článku se budeme věnovat umění výroby zdravých salátových zálivek, které pozdvihnou vaše saláty na novou úroveň a vyživí vaše tělo. (1)

Význam zdravých salátových zálivek

Salátové dresinky slouží k více účelům, než jen ke zvýraznění chuti. Poskytují základní živiny, jako jsou zdravé tuky, vitaminy a antioxidanty, které podporují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, obsažených v zelenině. Zdravé salátové zálivky také napomáhají trávení a vstřebávání živin, takže salát je nejen chutnější, ale také výživnější. (2)

Základní složky zdravých salátových zálivek

Do zálivek zařaďte tuky zdravé pro srdce, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej nebo lněný olej. Tyto tuky dodávají salátu bohatou strukturu a pomáhají vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích. (3)

Vyvažte chutě kyselými ingrediencemi, jako je citronová šťáva, limetková šťáva, jablečný ocet nebo balzamikový ocet. Ty dodají salátu pestrost a pomohou je trochu odlehčit. Zvolte také přírodní sladidla, jako je med, javorový sirup nebo agávový sirup, abyste dodali sladkost bez rafinovaných cukrů. (4)

Vylepšete chuť dresinků velkou spoustou čerstvých bylinek a koření. Experimentujte s bazalkou, koriandrem, koprem, oreganem, česnekem, zázvorem a dalšími ingrediencemi a vytvářejte zajímavé chuťové kombinace. (5)

Recepty na zdravé domácí salátové dresinky

Pro klasickou balzamikovou zálivku budete potřebovat 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, lžičku dijonské hořčice, lžičku medu nebo javorového sirupu, sůl a pepř podle chuti. Důležité je všechny tyto ingredience v míse prošlehat, dokud se dobře nespojí. Následně už můžete servírovat. (7)

Další oblíbenou variací je citronový tahini dresink. K němu bude potřeba 1/4 šálku tahini, což je pasta ze sezamových semínek, dále 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody, stroužek mletého česneku, lžičku medu nebo javorového sirupu, sůl a pepř podle chuti. Všechny tyto ingredience se následně rozmixují v mixéru nebo intenzivně vyšlehají o hladké a krémové konzistence. Pro řidší konzistenci je potřeba přidat více vody. (8)

Třetí výbornou volbou je tzv. krémový avokádový dresink s limetkou. K němu bude zapotřebí zralé avokádo, šťáva z limetky, 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu, 2 lžíce vody, hrst koriandru, sůl a pepř dle chuti. Všechny tyto ingredience je potřeba rozmixovat do krémové konzistence a dobře promíchat. (9)

Zdroje: (1,5,6) Názor autora, (2-4) www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/healthiest-salad-dressings-for-weight-loss.aspx/, (7,8) https://www.healthline.com/nutrition/healthy-salad-dressing#TOC_TITLE_HDR_5/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat