Prostreno.cz

Perfektní domácí granolové tyčinky

Už jste někdy ochutnali domácí granolové tyčinky? Pokud ano, už víte, že mezi verzemi zakoupenými v obchodě a tím, co si můžete vyrobit ve vlastní kuchyni, je obrovský rozdíl. S ovsem, mandlovým máslem, hořkou čokoládou a kokosem jsou tyto zdravé domácí granolové tyčinky naprosto chutné a zároveň výživné.

Pokud hledáte skvělý recept na ovesné tyčinky nebo kokosové tyčinky, v tomto receptu najdete oboje. Na rozdíl od většiny má také nízký obsah cukru a skvělé makroživiny. Naučit se vyrábět tyto granolové tyčinky je také snadné.

Proč je většina granolových tyčinek nezdravá?

Granola a balené müsli tyčinky běžně tvoří seznam tajně nezdravých potravin z dobrého důvodu. Problém většiny granola tyčinek na regálech je v tom, že nejsou vyrobeny ze zdravých, celozrnných potravin. Místo toho jsou nabité rafinovanými cukry a nezdravými tuky, ale s nízkým obsahem vlákniny, zdravých tuků a životně důležitých živin. Zdrojem cukru v mnoha konvenčních granolových tyčinkách je často zdraví nebezpečný kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.

Konvenční granolové tyčinky jsou také známé tím, že obsahují nezdravé částečně hydrogenované oleje, což znamená, že obsahují transmastné kyseliny.

Domácí tyčinky jsou zdravější varianta

Tento recept zcela vynechává rafinované cukry a svou sladkost získává z javorového sirupu a hořké čokolády. Pokud nejste příznivci javorového sirupu, melasa je dalším přírodním sladidlem s podobnou konzistencí, které pomáhá držet tyčinky pohromadě. Můžete také použít med, ale nezahřívejte ho, protože to může způsobit zánětlivé vlastnosti.

Namísto hydrogenovaných olejů tyto domácí granolové tyčinky obsahují dobrý tuk vyvažující hladinu cukru v krvi z přísad, jako je mandlové máslo a kokos. Mezi další zdravé tuky, které byste mohli chtít přidat do domácích granolových tyčinek nebo křupavých granolových tyčinek, patří chia semínka a ořechy.

Jak vyrobit zdravé granolové tyčinky

Protože se jedná o nepečené granolové tyčinky, nemusíte ani předehřívat troubu, než začnete připravovat tento recept na zdravé granolové tyčinky. Tento recept má také pouze šest ingrediencí – mnohé z nich pravděpodobně již máte po ruce. Po odečtení „doby vaření“ (spíš doby sezení) v lednici zabere výroba těchto domácích granolových tyčinek jen asi 10 minut!

Ingredience

¾ šálku javorového sirupu

¾ šálku krémového mandlového másla, nesoleného

2½ šálků organických, bezlepkových ovesných vloček

½ lžičky mořské soli

¼ šálku hořké čokolády

¼ šálku sušeného kokosu

Návod na přípravu

1. Prvním krokem je přidat mandlové máslo a javorový sirup do malého hrnce na mírném ohni a míchejte, dokud se dobře nespojí, ale nejsou horké (nemělo by to vůbec trvat dlouho). Jakmile se mandlové máslo a javorový sirup smíchají, můžete hrnec sundat z plotny a odstavit.

2. Začněte dávat zbývající ingredience do velké mísy. Jakmile budete mít vše ve velké míse, můžete to spolu lehce promíchat.

3. Nalijte teplou směs mandlového másla na obsah velké mísy.

4. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

5. Do zapékací mísy 8×8 vymazané kokosovým olejem směs vyklopte, zabalte a rukama rozrovnejte.

6. Zapékací mísu přikryjte a dejte chladit do ztuhnutí (asi hodinu).

7. Nakrájejte na obdélníčky nebo čtverce – a je to!

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat