Prostreno.cz

Skvěle dochucená polévka zajímavými ingrediencemi

Babí léto a podzim mají jedno společné – konec dovolených a pokles teplot. Že vám to vůbec nevadí, protože se těšíte na syté, výživné polévky? Pak byste měli vědět, že i klasiky z kuchyně našich babiček můžeme netradičně vylepšit.

Polévka podporuje trávení a leckdy je tak vydatná, že díky ní není nutné vařit tolik hlavního chodu. Ty letošní stálice vylepšete alkoholem i plísňovým sýrem!

Gulášovou polévku podlijte koňakem

Gulášová polévka je evergreenem českých kuchyní. Jejím základem je cibule a mleté maso. Šmrnc jí ovšem dodává podlití trochou koňaku. Pokud se vám podařilo do gulášové polévky přidat více cibule, než snese (je pak nasládlá), pomůže kapka červeného vína.

Houbovou polévku vylepší lískové oříšky

Houbová polévka, tzv. mlíkačka jako od babičky, jistě chutná skvěle i bez vylepšení, ale v případě, že jí zatoužíte dodat španělský nádech, ještě před dovařením do ní přidejte 3 lžíce nahrubo nasekaných lískových oříšků a na kostičky nakrájenou dokřupava osmahnutou slaninu. Neskutečná dobrota!

Hráškovou polévku nenechte připálit

Hrášek je vděčný, nenáročný a výborný, ale nevyplácí se ho příliš dlouho skladovat. Nejlepší je čerstvý, takže jestli máte sterilovaný hrášek ještě z července, a chystáte se uvařit sytou polévku, měli byste vědět, že připalování zabráníte tím, že do hrnce přihodíte kousek chleba.

Květákovou polévku dochuťte plísňovým sýrem

Byla letos vaše úroda květáku a rajčat bohatá? Do hotové květákové či rajčatové polévky, pokud je ještě dostatečně horká, přimíchejte kousek nakrájeného plísňového sýra, třeba českou Nivu, francouzský Roquefort či italskou Gorgonzolu. Polévka bude mnohem lépe chutnat.

Luštěninovou polévku vytuňte kari kořením

Milovníky fazolí a čočky (ta červená nenadýmá), kteří mají zájem experimentovat, potěší i následující trik. Luštěninovou polévku připravte obvyklým způsobem, ale na dochucení místo obvykle používaného octa použijte kokosové mléko a kari koření. Kokosové mléko má příjemně nasládlé, ořechové aroma a kari zase polévku promění v exotický zážitek. Ale co když jste spíš na hřejivé vývary?

Vývar s nudlemi spárujte s bylinkovým pestem

Bylinkové pesto není třeba představovat. Obvykle obsahuje ořechy, česnek, sůl, kvalitní olivový olej a případně parmazán. Nehodí se jen do těstovin! Pouhá lžička pesta vykouzlí zázrak a díky tomu každý vývar s nudlemi připomene italské pláže.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat