Prostreno.cz

Benefity konzumace koriandru

Koriandr je živá a aromatická bylina, která je již po dlouhá léta základem kuchyní po celém světě. Kromě toho, že dokáže zvýraznit chuť pokrmů, nabízí celou řadu zdraví prospěšných látek, díky nimž je vhodným doplňkem vašeho jídelníčku. Jaké výhody to jsou?

Zdravé složky

Koriandr je plný vitaminů A, C a K, podporuje imunitní funkce, zdraví kůže a srážlivost krve. Je také zdrojem důležitých minerálů, jako je draslík, vápník a hořčík, a přispívá k celkové pohodě. Koriandr také obsahuje sloučeniny, které mohou napomáhat trávení. Tato potravina může pomoci zmírnit nadýmání, plynatost i zažívací potíže. (1).

Přítomnost vitaminu K v koriandru přispívá ke zdraví kostí tím, že napomáhá vstřebávání vápníku a podporuje mineralizaci kostí. Další vitamíny v něm obsažené podporují zdravou pokožku a vlasy. Konkrétně vitamin A je známý tím, že podporuje výměnu kožních buněk, zatímco vitamin C napomáhá tvorbě kolagenu a pružnosti pokožky. (2)

Chutné recepty

Nejjednodušší způsob, jak koriandr využít, je přidat ho do salátů, wrapů a sendvičů. Jeho zářivá barva a výrazná chuť dokáže pozvednout i ty nejjednodušší jídla. Smícháním nasekaného koriandru s nakrájenými rajčaty, cibulí, limetkovou šťávou a trochou soli připravíte pikantní salsu nebo osvěžující guacamole. (3)

Smícháním koriandru s česnekem, limetkovou šťávou a trochou olivového oleje vytvoříte marinády na kuře, ryby nebo tofu. Před vařením nechte bílkoviny v této směsi marinovat, abyste získali příjemnou chuť. Případně si můžete připravit zálivku smícháním koriandru s olivovým olejem, octem, trochou medu a limetkovou kůrou. (4)

Pokud máte rádi rýži, určitě vám bude chutnat i její varianta s koriandrem.  Přidejte hrst nasekaného koriandru do vařené rýže, abyste jí dodali nádhernou vůni a chuť. Hodí se k různým pokrmům od mexické po asijskou kuchyni. Případně Vyměňte tradiční bazalku za koriandr a vytvořte jedinečné pesto. Smíchejte koriandr s ořechy (například mandlemi nebo piniovými oříšky), česnekem, olivovým olejem a trochou parmazánu. Pesto se hodí na těstoviny, sendviče nebo si jej můžete vychutnat jako dip. (5)

Zdroje: (1-5) https://www.healthline.com/nutrition/coriander-benefits





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat