Prostreno.cz

Dezerty s letním ovocem

Slunce jasně svítí a vzduchem se nese sladká vůně zralého ovoce, sezona letních plodů je v plném proudu. Léto s sebou přináší šťavnaté ovoce, které nejen krásně voní, ale také inspiruje k přípravě spousty vynikajících dezertů. Jaké pochoutky to jsou?

Letní ovoce

Ovoce roste v létě opravdu mnoho. Mezi nejčastější druhy patří maliny, jahody, borůvky, ostružiny, broskve, nektarinky, švestky, pomeranče, citrony, limetky a grapefruity, meloun, meloun cantaloupe, ananas, mango a papája. (1)

Dají se jíst jen tak nebo si z nich můžete připravit džem, ovocný salát, zmrzlinu i různé dezerty. Voňavé ovoce oživí každý jídelníček a nebudete mít po něm tolik chutě na sladké. Hodí se tedy i do diety. Dávejte si ale pozor, abyste to s ním nepřehnali. Pokud byste konzumovali ovoce v obrovském množství, mohlo by se vám stát, že překročíte svůj kalorický denní příjem. V případě, že se držíte v rámci mezí, se nemusíte ničeho bát. (2)

Neodolatelné dezerty

Dezertů existuje opravdu celá řada a rozhodně se nedají všechny obsáhnout v jednom článku. Nabízíme vám tedy pár alternativ, které so hodí do každého zdravého jídelníčku. Z čerstvých bobulí, jogurtu, müsli a medu vytvoříte zdravý dezert, který je plný bílkovin a vitamínů. Každý den tak můžete snídat dezert a nepřibrat přitom na váze. (3)

Pokud máte rádi broskve, vychutnejte si teplý broskvový koláč s máslovou sušenkovou krustou. Případně můžete broskve vyměnit za třešně, jahody nebo jablka. V každém případě vás tento pokrm jistě nezklame. (4)

Vyrobte si citrusové sorbety z citronu, pomeranče, limetky, grepu nebo mandarinky a vychutnejte si osvěžující dezert, který vás nebude stát ani mnoho kalorií. Případně vyzkoušejte krémové nanuky s mangem a kokosovým mlékem. (5)

Netradiční chutě

V případě, že vás klasické dezerty nudí, můžete zvolit méně tradiční varianty. Nejjednodušeji toho docílíte tím, že do jídel přidáte různé bylinky jako je máta, bazalka či meduňka. Ovoce můžete také kombinovat se sýry, jako je ricotta, smetanový sýr nebo kozí sýr. Pro křupavou texturu a bohatou chuť přidejte k ovoci nasekané ořechy. Záleží na vás, co vám chutná, ale skvěle fungují například mandle, pistácie nebo vlašské ořechy. (6)

Někteří lidé také rádi kombinují sladké a pálivé chutě. Pokud patříte mezi ně, rozhodně by vám neměla uniknout kombinace chilli a čokolády. Není to sice každého šálek kávy, ale pokud chcete ochutnat něco nového, určitě to bude zajímavý chuťový zážitek. (7)

Zdroje: (1) www.consumerreports.org/fruits-vegetables/healthy-summer-fruits-and-vegetables/, (2) www.consumerreports.org/fruits-vegetables/healthy-summer-fruits-and-vegetables/, (3) www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/20-healthy-ish-dessert-recipes-for-summer/kn6ur61s, (4-6) https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/20-healthy-ish-dessert-recipes-for-summer/kn6ur61s, (7) Názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat