Prostreno.cz

Dejte šanci nenáviděné kapustě

Růžičková kapusta je často lidmi vnímána rozporuplně. Nicméně tato brukvovitá zelenina, která obsahuje širokou škálu důležitých živin, je podstatným doplňkem vašeho jídelníčku. Je škoda ji úplně vynechávat, protože má rozhodně co nabídnout. Jaké jsou výhody její konzumace a co dobrého si z ní můžete uvařit?

Výživová síla růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je sice malá, ale rozhodně to vynahrazuje svou nutriční hodnotou. Je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který hraje důležitou roli při posilování imunitního systému, podpoře zdraví pokožky a hojení ran. Dále je bohatá na vitamin K, který přispívá ke zdraví kostí, protože pomáhá vstřebávat vápník a udržovat správnou hustotu kostí. (1)

Klíčky růžičkové kapusty díky značnému obsahu vlákniny podporují zdraví trávicího traktu tím, že podporují pravidelnou stolici a vstřebávání živin. Obsahuje také minerální látky, které jsou důležité pro zdraví a životní styl. Konkrétně se jedná o draslík, železo a mangan, které jsou nezbytné pro udržení všech důležitých funkcí a procesů v těle. (2)

Zdravotní benefity

Vláknina, antioxidanty a draslík obsažené v růžičkové kapustě podporují zdraví srdce tím, že snižují hladinu cholesterolu, regulují krevní tlak a podporují správnou funkci cév. Obsah vlákniny v růžičkové kapustě zase pomáhá udržovat zdravá střeva tím, že podporuje pravidelnou stolici a příznivé prostředí pro prospěšné střevní bakterie. (3)

Zapomínat by se nemělo ani na to, že je tato zelenina velmi nízkokalorická. Růžičková kapusta může přispívat k pocitu sytosti a pomáhat při regulaci hmotnosti. Určitě s ní nemůžete udělat chybu. (4)

Zařazení růžičkové kapusty do jídelníčku

Zařazení růžičkové kapusty do jídelníčku nemusí být náročný úkol. Díky různým způsobům přípravy a dostupným receptům si můžete vychutnat její chuť. Pokud vám nechutná, dá se správným dochucením vylepšit tak, že bude chutnat i tomu nejmlsnějšímu jazýčku. Například lze pečením růžičkové kapusty na olivovém oleji, s česnekem a trochou koření vytvořit lahodnou a křupavou přílohu. (5)

Z růžičkové kapusty podušené s cibulí, bylinkami a trochou balzamikového octa může vzniknout chuťově výrazný a živinami nabitý pokrm. Pokud vám jde o zachování co nejvíce živin, připravte si kapustu jednoduše v páře. Využít ji můžete i do různých salátů, například nakrájenou na tenké plátky nebo rozdrcenou na malé kousky. (6)

Zdroje: (1-4) www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-brussel-sprouts-raw#side-effects, (5-6) Názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat