Prostreno.cz

Recept na pečenou růžičkovou kapustu s jablky a pekanovými ořechy

Pokud jste si ještě nezamilovali růžičkovou kapustu, tak toto je recept pro vás. Tato pečená růžičková kapusta s jablky a pekanovými ořechy vás přiměje přemýšlet, proč jste se jí kdy vyhýbali (nebo jí možná dokonce opovrhovali!).

Zatímco pečení nebo dušení růžičkové kapusty a následné přidání trochy másla je vždy dobrá volba a chuť se zvýší o několik stupňů. Když ale přidáte níže uvedené přísady, na růžičkovou kapustu už nedáte dopustit. 

Klíčové ingredience

Důvod, proč vaše maminka nebo babička chtěla, abyste jedli růžičkovou kapustu, je, že je plná antioxidantů, vitaminů (K, C a A jsou hlavní), minerálů, vlákniny, omega-3 a velkého množství bílkovin. Pravidelná konzumace pouze jednoho šálku této brukvovité zeleniny může pomoci snížit riziko rakoviny, posílit vaše kosti, chránit zdraví kůže a očí, napomáhat trávení, bojovat proti zánětům, snížit hladinu glukózy a cholesterolu… a mnoho dalšího.

Tento recept na pečenou růžičkovou kapustu dodává ještě více vitaminů a vlákniny, díky jablku a zdravých tuků z pekanových ořechů a ghí. Citronová kůra, tymián a šalotka nejen zvýrazní chuť – poskytují více vitaminů a minerálů, které pomáhají imunitnímu systému a prospívají celému tělu.

Jak vyrobit pečenou růžičkovou kapustu

Ingredience

800 g růžičkové kapusty, umyté, nakrájené a rozpůlené

2 střední šalotky, mleté

mořská sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti

1 šálek bílého vína

¼ šálku ghí

kůra z 1 citronu

1 sladké jablko zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky

1 šálek pekanových ořechů

1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo ⅓ lžičky sušeného

½ šálku strouhaného sýra Zamorano nebo Pecorino Romano (volitelné)

Návod na přípravu

1. Nejdříve si připravte růžičkovou kapustu. Opatrně odřízněte stonky, aniž byste vzali příliš mnoho výživného klíčku, a růžičkovou kapustu rozpulte. 

2. Růžičkovou kapustu dejte do zapékací mísy a přidejte dvě mleté ​​šalotky a trochu mořské soli a čerstvě mletého pepře. Smíchejte je, aby se koření spojilo s celou zeleninou.

3. Dále zalijte asi šálkem bílého vína. Pokud se chcete vyhnout vínu, můžete použít kuřecí vývar, ale víno zvýrazní sladkost pečené růžičkové kapusty a pomůže ji trochu zkaramelizovat.

4. Poté zalijte lžící ghí a ujistěte se, že na všech částech pokrmu je trochu ghí. Nyní vložte mísu do trouby na 180 stupňů na 30 minut. Růžičková kapusta ve víně a ghí trochu zhnědne.

5. Vyjměte misku z trouby a přidejte kůru z jednoho citronu, jednoho sladkého jablka nakrájeného na kostičky, jeden šálek pekanových ořechů a jednu lžičku nasekaného čerstvého tymiánu.

6. Pokud chcete, můžete přidat i půl hrnku strouhaného sýra Zamorano nebo Pecorino Romano. Zamorano je jemný, chutný sýr vyrobený ze syrového ovčího mléka, který má podobné přednosti jako syrové výrobky z kozího mléka. Pecorino je tvrdý, slaný italský sýr vyrobený také z ovčího mléka.

7. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo – pak dejte zpět do trouby na 15 až 20 minut, dokud růžičková kapusta a kousky jablek nezměknou.

8. Podávejte, dokud jsou růžičky teplé, a vychutnejte si sladkou, ořechovou, pikantní a máslovou chuť. 

9. Můžete ho kombinovat jako přílohu k masu, ale chutná výtečně i jako syté vegetariánské jídlo. Navíc se jednoduše ohřívá, takže si ho můžete vzít s sebou.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat