Prostreno.cz

Recept na večerní snack jen ze tří surovin

Občas potřebujete večer malou svačinku – něco, co uspokojí vaši chuť na něco křupavého. Ale zároveň by to mělo být i něco zdravého, co by nám mohlo dát pár živin navíc a dobře spát. A tady přichází na řadu brokolice – ne úplně zelenina, kterou si spojujeme s křupavými svačinami, jsou to spíše obvyklé bramborové lupínky. Tato zelená superpotravina má ale také velký svačinový potenciál!

Ale brokolice je zdravá, plná vlákniny a obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Nabídnout také může hodně vitaminu C, který je nejen dobrý pro náš imunitní systém, ale také podporuje tělo v boji proti volným radikálům, které jinak způsobují rychlejší stárnutí pokožky. Aby si brokolice zachovala co nejvíce živin, neměla by se vařit ve vodě, ale spíše na páře, jinak je ve vodě všechny ztratí.

Jak ale ze zdravé zeleniny udělat křupavou svačinu? Velmi jednoduše – s parmazánem, mořskou solí a trochou času v troubě! Nejlepší na receptu Smashed Broccoli je, že na něj můžete použít zbytky brokolice z oběda – a bude to ještě chutnější!

Recept na Smashed Broccoli

Ingredience

1 brokolice

75 g parmazánu

trochu olivového oleje

mořská sůl

mletá paprika

Příprava

1. Brokolici rozdělte na růžičky a vařte v páře nad osolenou vodou.

2. Troubu rozpalte na 220 stupňů horní a spodní ohřev.

3. Plech vyložte pečicím papírem. Navrch rozložte růžičky brokolice, ponechte mezi nimi dostatek místa a každý zmáčkněte dnem sklenice.

4. Do misky dejte trochu oleje a smíchejte s trochou papriky. Poté potřete směsí brokolici a posypejte trochou mořské soli.

5. Nastrouhejte parmazán a rovnoměrně rozprostřete na brokolici.

6. Brokolici pečte v troubě, dokud není sýr gratinovaný a okraj brokolice trochu ztmavne a křupe.

7. Nechte mírně vychladnout a ihned konzumujte!

Lahodná varianta

Na lahodnou svačinku lze proměnit i další zeleninu: skvělou alternativou brokolice je například i květák. Zelenina se připravuje stejným způsobem a také se skvěle hodí k sýru. Dobrým základem pro tuto zdravou zeleninovou svačinku jsou ale i tenké plátky batátu nebo mrkve.

Mimochodem: Brokolice je malý zabiják kalorií

Stejně jako všechna zelená zelenina má brokolice velmi málo kalorií. 100 gramů obsahuje pouze asi 30 kalorií. Brokolice také neobsahuje žádný tuk a téměř žádné sacharidy. Zelenina rychle zasytí, díky množství vlákniny, kterou obsahuje. Ta stimuluje činnost střev a tím podporuje zdravé, regulované trávení. Různé vitaminy a minerály jsou také nezbytné pro fungující metabolismus a vitamin C také stimuluje spalování tuků ve svalech.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat