Prostreno.cz

Chutná krémová hrášková polévka

Miska teplé krémové hrachové polévky v sychravém dni vás jistě spolehlivě zahřeje. Tento klasický recept využívá hrášek a proměňuje ho ve šťavnatou, krémovou polévku, která zasytí a zároveň je plná živých a čerstvých chutí. Jak ji správně uvařit?

Hrášek je rostlina z čeledi bobovitých, která se pěstuje pro své malé kulovité semena, známé též jako hrášek. Tato semena se používají jako potravina v mnoha různých kuchyních po celém světě. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Hrášek se může konzumovat buď surový nebo vařený, a je také často přidáván do polévek, salátů a dalších pokrmů. Pojďme si jednu polévku společně uvařit.

Hrášková polévka

Ingredience na 4 porce

2 lžíce másla

1 cibule nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, mleté

4 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku

4 šálky zeleninového vývaru

1 šálek plnotučné smetany

Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Krutony nebo křupavý chléb k podávání (nepovinné)

Postup

1 V hrnci na polévku rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte asi 5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní a nezačne vonět.

2 Vmíchejte čerstvý nebo mražený hrášek a přilijte zeleninový vývar. Pokud používáte mražený hrášek, není třeba ho rozmrazovat. Směs přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit asi 10–15 minut nebo dokud hrášek nezměkne.

3 Pomocí ponorného mixéru nebo přenesením směsi do stolního mixéru polévku pečlivě rozmixujte na hladké a sametové pyré. Pokud používáte stolní mixér, nezapomeňte v případě potřeby mixovat po dávkách a před mixováním nechte směs mírně vychladnout.

4 Vraťte pyré do hrnce a vmíchejte hustou smetanu. Pokračujte ve vaření na mírném ohni dalších 5–7 minut, aby se smetana plně zamíchala do polévky. Dbejte na to, aby se v této fázi nevařila, aby se nesrazila.

5 Krémovou hrachovou polévku dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle vlastních preferencí. Pepřový nádech a koření mohou významně přispět k zvýraznění chuti.

6 Polévku naberte do misek a podle potřeby ozdobte tím, co máte rádi. K polévce můžete například přidat krutony nebo křupavý chléb.

Zdroj: www.brooklynfarmgirl.com/cream-of-pea-soup/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat