Prostreno.cz

Pivní preclíky jako pohodové silvestrovské zobání

Existují různé způsoby, jak lidé mohou slavit Silvestra, od velkých veřejných akcí s živou hudbou a rautem, přes menší domácí sešlosti s jednohubkami a domácím likérem, až po grilování a uzení masa venku s následným ohňostrojem.

Vypadá to, že pivní preclíky by mohly být skvělou pochoutkou nejen pro silvestrovskou párty, ale i pro další oslavy a setkání. Postup je sice trochu pracnější, ale výsledek určitě stojí za to. A pokud si k nim dáte ještě kousek uzeného masa, máte zajímavou alternativu k tradičním silvestrovským jídlům. Tuto variantu určitě vyzkoušejte, pokud máte rádi pivo a grilování. S tímto receptem můžete navíc vesele experimentovat a přidávat další suroviny dle své chuti. Třeba hráškovou natě, sušená rajčata nebo olivy. Nebo je můžete posypat například sýrem nebo sezamem. Takže na silvestrovskou oslavu s grilováním nezapomeňte na pivní preclíky!

Pivní preclíky

Suroviny na 2 plechy

400 g polohrubé mouky

100 g hladké mouky

220 g černého piva (pokojové teploty)

30 g vlažné vody

50 g rozpuštěného sádla

½ kostky droždí (20 g)

5 g soli

žloutek s lžící mléka na potření

celý mák na posyp

Postup

1 Z vlažné vody, droždí a 3 lžic hladké mouky umíchejte řídkou kaši a nechejte cca 15 minut odpočívat na teplém místě. Kvásek by měl krásně vzejít.

2 Přidejte zbytek surovin a vypracujte tužší těsto (Pokud máte kuchyňský robot, nechte zpracovávat hnětacím hákem asi 10 min).

3 Hotové těsto nechte asi hodinku kynout v míse přikryté utěrkou a teplém místě. Správně zpracované a vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4 Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Pokud chcete menší preclíčky, rozdělte na 16 ks, pokud chcete, aby vám více vynikla struktura preclíku, rozdělte těsto na 8–⁠10ks.

5 Těsto vyválejte v dlouhé provázky, které následně zaplétejte do tvaru preclíku. Ty pak opatrně rozložte na plechy vystlané pečicím papírem a nechte přibližně 30 min dokynout.

6 Troubu si předehřejte na 230 stupňů, na dno trouby položte kastrůlek s vodou. Preclíky potřete vajíčkem (vyšlehaným s mlékem) a posypejte mákem.

7 Pečte 10–⁠15 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat