Prostreno.cz

Odlehčete po svátcích žaludku zdravou pomazánkou

Rozhodli jste se od Nového roku dodržovat nová předsevzetí, anebo jen hledáte inspiraci, jak po svátcích odlehčit svůj jídelníček? Tak zkuste naše zdravé pomazánky. Překvapí vás lehkostí, jak při přípravě, tak i po konzumaci.

V obou případech jste tady správně, protože dnes si společně připravíme několik jednoduchých a zdravých pomazánek, které oceníte především na snídani.

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience

150 g sušených rajčat v oleji

1/2 hrnku vlašských ořechů

1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků

2 lžíce dýňového nebo olivového oleje

1 lžíce sójové omáčky

špetka drceného chilli

himálajská sůl (dle chuti)

Postup

1 Všechny suroviny společně rozmixujte v mixéru (nebo pomocí food processoru či tyčového mixéru, podle toho, co máte k dispozici) do hladké konzistence. Voilà, máte hotovo! 

2 Nejlépe vám bude pomazánka chutnat namazaná na opečeném nebo čerstvém krajíci chleba. Přidat můžete plátek mozzarelly, případně kozího sýra a ozdobit lístky čerstvé bazalky.

3 Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce.

Nic vám nespraví zažívání po svátcích tak jako fenykl! Jedná se o zásadotvornou potravinu, obsahuje vitamin C, E, beta-karoten, draslík, vápník a železo. Navíc má svěží „anýzovou“ chuť.

Fenyklová pomazánka s tvarohem

Ingredience

1 kořen fenyklu

1 lžíce oleje nebo ghí

1 jarní cibulka

1 červená kapie

250 g plnotučného tvarohu

sůl, pepř

pažitka, petrželka nebo koriandr

Postup

1 Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte.

2 Po vychladnutí nasypejte do mísy, přidejte tvaroh, kapii nakrájenou na kostičky, nasekané bylinky, sůl a pepř a společně promíchejte.

 

Jednodušší a zároveň výživnější pomazánku byste těžko hledali. V dnešní době již není hummus potřeba nijak představovat, jeho přednosti oceňují zejména vegani, proto které představuje skvělý zdroj bílkovin a minerálních látek.

Hummus

Ingredience

200 g uvařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)

šťáva z jednoho citronu

3–4 lžíce sezamové pasty

3 lžíce extra panenského olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl

sladká paprika

čerstvě nasekaná petrželka

Postup

1 Cizrnu vsypte do mixéru (nebo food processoru), přidejte olivový olej, sezamovou pastu, česnek a vše rozmixujte v hladký krém. Nic víc.

2 Během mixování můžete směs průběžně ředit přidáváním studené vody, pokud se vám pomazánka zdá příliš tuhá.

3 Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.

4 Skvěle chutná namazaný na chlebíku s olivami, posypaný sladkou paprikou a nasekanou petrželkou.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat