Prostreno.cz

Příprava tradiční izraelské shakshuky

Izraelská shakshuka je tradiční jídlo, které se skládá z vejce pečeného v rajčatové omáčce s cibulí, paprikou a různými kořením. Je to oblíbená snídaně nebo brunch v Izraeli a Středním východě. Vyzkoušíte si jí uvařit doma?

Shakshuka (vyslovujte šakšuka) je vegetariánské jídlo, původně pochází ze severní Afriky. I přes to, že její původ může sahat až do Osmanské říše, dnes se shakshuka nejvíce pojí s Izraelem a Blízkým východem. V posledních letech si tento exotický pokrm získává svou popularitu i v západním světě.

Shakshuka je velmi jednoduché a chutné jídlo, které získává svůj charakteristický tah díky přidání typického levantského koření. Doslova se překládá jako "páté přes deváté", což odráží její způsob přípravy – z česneku, cibule, papriky a čerstvých rajčat spolu s čerstvými bylinkami a kořením vznikne omáčka, do níž se poté udělají dolíčky, do nichž se sázejí vejce.

Klasickou verzi můžete podle své chuti variovat – někdo to má rád s nadrobenou fetou, někdo upřednostňuje zelenou shakshuku ze zelené zeleniny. Tradičně se tento pokrm podává jako brunch nebo vydatná snídaně a je možné ho jíst přímo z pánve. Jak však tuto exotickou pochoutku připravit?

Suroviny na 2 porce 

500 g rajčat (můžete také nakombinovat čerstvá a konzervovaná)

1 cibule

1 stroužek česneku

1 červená paprika

1 lžíce olivového oleje

½ lžíce rajčatového protlaku

½ lžičky kmínu

½ lžíce sladké papriky

½ lžičky garam masala

Špetku skořice

Sůl a pepř

Přidat můžete podle chuti i kajenský pepř nebo chilli  

2 vejce

Postup

1 Rajčata omyjte, na vršku nařízněte do kříže a dejte do misky. Zalijte vařící vodou a nechte 5 minut stát. Vodu potom slijte, vložte do studené vody a stáhněte slupku. Dužinu nakrájejte na kostičky.

2 Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte. Omyjte papriku, odstraňte jádřince, rozpulte a nakrájejte na krátké proužky.

3 Olej rozehřejte v pánvi vhodné do trouby a přidejte rajčatový protlak, kmín, mletou papriku, garam masala a skořici a lehce orestujte. Potom přidejte cibuli, česnek a papriku a asi 5 minut poduste.

4 Přidejte nakrájená rajčata i s vyteklou šťávou, osolte a opepřete a všechno dobře promíchejte. Čím déle se shakshuka vaří, tím hustější je.

5 Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

6 Lžící udělejte dva důlky a vyklopte do každého jedno vejce. Pánev dejte do předehřáté, ale vypnuté trouby a nechte 7 až 10 minut. Jakmile je bílek úplně bílý, pánev z trouby vyjměte. Pokud chcete i pevný žloutek, počkejte trochu déle.

7 Před podáním posypte hrstí nasekaného čerstvého koriandru.

Výše uvedený recept s sebou nese velmi jednoduchý postup a výsledkem je výborné a originální jídlo, které jistě potěší kvůli své chuti i originalitě. Prohlédněte si jak na to a nebojte se vstoupit do světa exotických chutí. Shakshuka je skvělý způsob, jak ochutnat kousek africké kuchyně bez toho, aniž byste museli opustit svůj dům. Připravte pro sebe a své blízké něco netradičního a originálního. Bon appétit.

Zdroj: www.aish.com/how-to-make-israeli-shakshuka/





Celkem 2 komentářů

Donald
02.01.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat