Prostreno.cz

Papriky jsou hlubokou studnicí receptů

Jíme papriky poměrně často, aniž bychom si uvědomovali, jaká je to pro nás výživová bomba. Papriky jsou bohaté na vitaminy A, C a K, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Vitamin A podporuje zdravý zrak, zdraví kůže a posiluje imunitní systém. Vitamin C je silný antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály a podporuje zdraví kostí, chrupavky, zubů a kůže. Vitamin K má klíčový význam pro srážení krve a zdraví kostí.

Jednotlivé druhy paprik se od sebe liší obsahem konkrétních nutričních složek. Červená paprika je nejbohatším zdrojem vitaminů, a navíc obsahuje rutin, který je potřebný pro dobrou kondici cév. Žlutá paprika obsahuje lutein, který přispívá ke zdravému zraku a prevenci očních onemocnění. Zelená paprika je bohatá na kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy a vývoj plodu, a navíc podporuje dobrou náladu.

Papriky lze konzumovat různými způsoby, od čerstvé konzumace, přes použití jako ingredience do salátů, až po různé způsoby tepelné úpravy. Připravili jsme pro vás několik receptů, které vám pomohou rozšířit možnosti využití paprik ve vaší kuchyni. Můžete si připravit pomazánku z pečených paprik, zapečené papriky s balkánským sýrem a bylinkami, nebo marinovanou pečenou papriku. Vyzkoušejte je a objevte nové chutě a kombinace, které papriky nabízejí.

Pomazánka z pečených paprik

Suroviny

500 g paprik

200 g kešu ořechů

100 g slunečnicových semínek

Sůl, bylinky

Postup

1 Papriky svrchu seřízněte a odstraňte semínka. Rozložte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30–40 minut, dokud se na slupce nezačnou objevovat tmavě hnědé fleky.

2 Papriky vyjměte z trouby a nechte ještě chvíli dojít a spařit přikryté alobalem. Po vychlazení slupku jemně stáhněte, mělo by to jít snadno.

3 Ořechy a semínka si předem namočte (cca 6 hodin zcela ponořené ve vodě, ideálně přes noc), poté slijte vodu, a ještě jednou propláchněte a nechte okapat.

4 Pečené a oloupané papriky pak vložte do mixéru společně s ořechy a semínky, přidejte sůl, oblíbené bylinky nebo grilovací koření, a rozmixujte do hladké pomazánky. Pokud nevlastníte mixér s pěchovadlem, několikrát proces mixování přerušte, abyste setřeli ulpělé zbytky ze stěn, a pomazánka byla skutečně hladká.

5 Pomazánku pak můžete použít na topinky nebo jako zajímavý dip ke grilovanému masu nebo zelenině.

Zapečené papriky s balkánským sýrem a bylinkami

Suroviny

8 ks paprik

400 g balkánského sýra

2 vejce

Bylinky

Postup

1 Papriky seřízněte z vrchu a odstraňte jádřince. Balkánský sýr najemno nastrouhejte nebo rozdrobte do mísy, přimíchejte vejce a přidejte oblíbené bylinky (majoránku, bazalku, tymián apod)

2 Touto směsí pak naplňte papriky a rozložte na plech vystlaný pečicím papírem.

3 Pečte při teplotě 180 stupňů cca 30minut.

4 Servírujte s pitta chlebem nebo pečenými brambory.

Marinovaná pečená paprika

Suroviny

Papriky

Česnek

Sůl

Olivový olej

Postup

1 Postupujte jako u paprikové pomazánky, tedy papriky důkladně propečte, dokud slupka nezačne hnědnout až černat.

2 Poté nechejte chvíli napařit pod alobalem nebo pokličkou a po vychladnutí slupku jemně stáhněte.

3 Papriky pak rozkrojte na půlky nebo čtvrtky, důkladně posolte, potřete drceným česnekem a zakápněte olivovým olejem.

4 Nechejte v přikryté míse v lednici odležet do druhého dne.

5 Podávejte s rozpečenou bagetkou a bílým vínem.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Paprika, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat