Prostreno.cz

Příprava křehkého, šťavnatého a silného guláše

Co se vám vybaví, když se řekne stará domácí kuchyně? Bramboráky, svíčková, knedlo-zelo-vepřo – a šťavnatý guláš!  

Uvařit guláš, který je šťavnatý, křehký a silný zároveň, může být skutečná výzva. Při správné přípravě a s použitím kvalitních surovin, jej však lze dosáhnout. Tento článek vám poskytne podrobný návod, jak si takový guláš připravit.

Jak na to?

1. Vyberte si správné maso

Křehkost guláše záleží do značné míry na druhu masa, které použijete. Nejkvalitnější guláše se většinou připravují z hovězího masa, nejlépe z krku. Toto maso je ideální díky svému poměru tuku a masa, které masu dodá šťavnatost.

2. Připravte správnou marinádu

Pro zvýraznění chuti masa doporučujeme použít marinádu. Připravte ji ze dvou stroužků česneku, lžíce soli, lžíce mleté sladké papriky, polévkové lžíce kmínu, trochy pepře a oleje. Místo kmínu můžete použít majoránku. Místo sladké papriky se také někdy používá pálivá.

3. Připravte zeleninu a koření

Kromě masa je důležitá také zelenina. Guláš by měl obsahovat cibuli, která mu dodá sladkost a šťavnatost. Důležitá je také paprika a rajčata.

4. Pomalu a dlouho vařte

Pokud chcete dosáhnout opravdu šťavnatého a křehkého guláše, měli byste jej vařit pomalu na mírném ohni. Mírné teplo umožní masu se pomalu a rovnoměrně vařit, aniž by se vysušilo.

5. Použijte vhodné nádobí

Ideální je hrnec s tlustým dnem, který dokáže udržet stálou teplotu a pomalu ji předávat do pokrmu. Dobrá volba je například železný, nebo smaltovaný hrnec.

6. Nezapomeňte na správné koření

Koření hraje velkou roli v chuti guláše. Je důležité použít dostatečné množství papriky, kmínu a soli. Neváhejte také přidat nějaké bylinky, jako je tymián nebo majoránka.

Dodržením výše uvedených tipů a triků můžete dosáhnout přípravy šťavnatého, křehkého a silného guláše. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost a pečlivá příprava. Guláš je časově náročný pokrm, ale výsledek stojí za to.

Šťavnatý a křehký guláš

Ingredience na 4 porce

600 g cibule

2 stroužky česneku

3 červené papriky

1 svazek oregana

800 g hovězího masa

3 lžíce přepuštěného másla

1/2 lžičky sladké papriky

1/2 lžičky pálivé papriky

1 lžička uzené papriky

1 lžíce rajčatového protlaku

1 bobkový list

300 ml suchého červeného vína

550 ml pečeného vývaru

1 lžička kmínu

1 bio citron

Sůl a pepř

Příprava

1 Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na velké kostky nebo proužky silné jako prst.

2 Oregano svažte kuchyňským provázkem do svazku.

3 V pekáčku rozehřejte přepuštěné máslo a na kostičky nakrájené hovězí maso v něm restujte asi 4–5 minut. Přidejte papriku, cibuli a česnek a smažte do zlatova. Potom vložte bobkové listy a mletou papriku. Vmíchejte rajčatový protlak a duste asi 5 minut.

4 Obsah hrnce zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Duste na středním stupni, dokud se červené víno neodpaří. Vložte svazek oregana, přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 90 minut.

5 Kmín orestujte na pánvi bez tuku, dokud semena nezačnou vonět a na pánvi praskat. Rozdrťte nahrubo v hmoždíři. Citronovou kůru nastrouhejte najemno a vmíchejte do hovězího guláše s opraženým kmínem. Přiveďte k varu, dochuťte solí a pepřem a podávejte s přílohou dle vlastního výběru.

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/gulasch-zubereiten/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat