Prostreno.cz

Jablka v županu jsou lepší dobrota než štrůdl

Z kupovaného listového těsta za 30 minut vykouzlíte mlsání v županu! Usušit, rozvařit na hustou kaši, odšťavit, nechat zkvasit a destilovat…. Nebo zase ta jablka upéct v podobě klasického závinu?

Zdravotní přínosy jablek

Jablko každý den zdraví víc než lék. Toto je populární rčení, které se týká zdravotních přínosů, které nabízí jedno z nejoblíbenějších ovoce na světě - jablka. Jablka jsou významný zdroj vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Tato kombinace přispívá k celkovému zdraví a ochraně proti mnoha onemocněním (1).

Výživová hodnota

Jablka jsou bohaté na vitamíny C a K a také obsahují mnoho důležitých minerálů, jako je draslík a měď. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Jablka také obsahují flavonoidy, které jsou přírodní látky s silnými antioxidačními účinky (1).

Jablka a srdeční onemocnění

Jablka mohou pomoci snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění díky svému vysokému obsahu vlákniny a flavonoidů. Studie ukazují, že konzumace jablek je spojena se snížením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (1).

Ochrana proti cukrovce

Jablka jsou bohatá na vlákninu, což pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, čímž přispívají k prevenci vzniku cukrovky. Navíc, flavonoidy v jablkách mohou zlepšit citlivost na inzulín, což také snižuje riziko rozvoje diabetes typu 2 (1).

Podpora zdravého trávení

Jablka obsahují druh vlákniny zvaný pektin, který je prospěšný pro trávení. Pektin může pomoci snížit riziko zácpy a jiných trávicích potíží (1).

Recept na jablka v županu:

Ingredience:

- 4 velká jablka

- 4 polévkové lžíce marmelády

- 150 gramů posekaných ořechů

- 150 gramů cukru

- 150 gramů strouhanky

- šťáva a kůra z jednoho citronu

- 50 gramů másla

Postup:

1. Jablka oloupeme, vydlabeme a naplníme marmeládou.

2. Posekané ořechy smícháme s cukrem, strouhankou, šťávou a kůrou z citronu. Touto směsí naplníme jablka.

3. Jablka položíme do vymazané zapékací mísy, každé pokapeme roztopeným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Hotová jablka můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Takže ať už jste na jablečné stravě pro zdraví anebo pro chuť, můžete si být jisti, že jablka jsou vynikající volbou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/, recept - názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat