Prostreno.cz

Jogurtový švestkový koláč se slaďoučkou drobenkou

Jogurtový švestkový koláč s drobenkou je lahodný a osvěžující dezert, který se dokonale hodí pro různé příležitosti. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, což ho činí skvělou volbou i pro začínající pekaře. Propojením jemného jogurtového těsta s výraznou chutí šťavnatých švestek a křupavé drobenky získáte perfektní pochoutku.

Ingredience 

Příprava tohoto koláče vyžaduje následující ingredience, které se snadno najdou ve vaší kuchyni nebo v nejbližším obchodě:

Na těsto:

- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 200 ml bílého jogurtu (nejlépe plnotučného)
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli

Na náplň:

- 500 g švestek, které vypeckujete a rozčtvrtíte
- 2 lžíce cukru (dle vašich preferencí)

Na drobenku:

- 100 g hladké mouky
- 80 g studeného másla
- 80 g cukru
- Špetka skořice (volitelně)

Příprava těsta

Začněte předehřátím trouby na 180 °C. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V další míse vyšlehejte vejce a cukr do světlé pěny. Přidejte jogurt, olej a vanilkový extrakt, vše dobře promíchejte, abyste získali hladkou směs. Pomalu přimíchávejte suché ingredience, dokud se těsto nespojí.

Příprava koláče

Připravené těsto nalijte do formy, kterou jste vyložili pečicím papírem nebo vymazali máslem a vysypali moukou. Rovnoměrně rozetřete těsto po celé ploše formy, abyste zajistili rovnoměrné pečení. Na povrch těsta rozprostřete připravené švestky. Pokud jsou švestky kyselejší, lehce je posypte cukrem.

Příprava drobenky

Ve střední misce smíchejte hladkou mouku, cukr a podle chuti skořici. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a rukama zpracujte směs do hrubé drobenky. Rovnoměrně ji nasypte na vrstvu švestek.

Pečení

Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 40 až 45 minut, dokud povrch není zlatavý a těsto není dokonale propečené. Pro kontrolu můžete použít špejli: pokud ji vytáhnete suchou, koláč je hotový.

Servírování a tipy na podávání

Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho můžete podávat jako samostatný dezert nebo jej ozvláštnit kopečkem vanilkové zmrzliny či zakysané smetany. Díky své univerzálnosti je tento koláč skvělou alternativou pro podzimní dny, kdy jsou švestky v sezóně.

Koláč má jemnou texturu a vyváženou sladkost, kterou ocení jak vaše rodina, tak hosté. Navíc, pokud nechcete použít švestky, můžete experimentovat s jiným ovocem, jako jsou jablka nebo hrušky, podle vaší fantazie. Tímto způsobem můžete vytvořit několik variant tohoto lahodného koláče a pokaždé si jej vychutnat jinak.

Důvody proč vyzkoušet právě tento koláč

Tento jogurtový švestkový koláč s drobenkou nabízí kombinaci chutí, které jsou v harmonii. Jemnost jogurtového těsta se krásně snoubí s výrazností švestek a křupavostí drobenky. Navíc je příprava natolik jednoduchá, že jej zvládne skutečně každý. Díky tomu je nejen ideální volbou pro běžné všední dny, ale skvěle se hodí i pro zvláštní příležitosti jako jsou rodinné oslavy či svátky.

Tento recept je bohatý na možnosti úprav podle vašich chuťových preferencí, a proto je oblíbeným nejen mezi zkušenými pekaři, ale i těmi, kdo s pečením teprve začínají. Při přípravě tohoto koláče si uvědomíte, jak snadno lze vytvořit dezert, který bude chutnat skvěle a jehož výroba vás bude bavit.

Pokud hledáte způsob, jak překvapit rodinu, přátele nebo si jen zpříjemnit den, tento jogurtový švestkový koláč hýří svěžími chutěmi a nádhernou vůní, která vás vtáhne do kuchyně, kde se stane váš nejoblíbenější dezert. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami, jaký úspěch sklidí!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba