Podzim je obdobím, které mnozí z nás milují pro jeho barevnou paletu a typické chutě. Co byste řekli na pokrm, který v sobě snoubí všechny tyto podzimní charakteristiky? Zkuste něco nového a připravte si zapečené kuře s dýní a jablky. Tento osvěžující a chutný recept vás osloví nejen svými ingrediencemi, ale také jednoduchostí přípravy.
Ingredience na podzimní symfonii
Základní sestava surovin, které budete potřebovat, je skromná, ale efektivní. Hlavní roli zde hrají batáty (nebo případně dýně hokkaido), jablka, kuřecí stehna a několik dochucovadel v podobě olivového oleje, rozmarýnu, soli a pepře. K tomu přidejte trochu tekuté inspirace v podobě jablečného cideru, medu a zrnité hořčice. Celou tuto chuťovou partii pak dokonale završí máslo.
Postup přípravy krok za krokem
Začněme předehřátím trouby na 220 stupňů Celsia. Mezitím si v míse připravte směs z nakrájených batátů, jablek a nasekaného rozmarýnu. Směs dochuťte solí a pepřem a zakápněte lžící olivového oleje. Nezapomeňte důkladně promíchat, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily a propojily.
Na pánvi rozehřejte druhou lžíci olivového oleje a do zlatova na ní opečte kuřecí stehna. Přibližně dvě minuty z každé strany by měly stačit. Opečená stehna poté odložte stranou. Pánev, kterou budete používat i v troubě, lehce očistěte.
V této pánvi pak spojíme chutě, které přidají pokrmu aroma podzimu. Nalijte do ní jablečný cider, přidejte med a zrnitou hořčici. Směs zahřejte k bodu varu a za stálého míchání vařte, dokud se mírně nezredukuje. Následně zašlehejte máslo a poté vložte opečené kuře zpět do pánve.
Kompletní pokrm přendejte do trouby a pečte přibližně 20 minut. Hlídejte, aby byly batáty měkké. Pokud nejsou, můžete z trouby vyjmout kuře a zbylou směs nechat ještě chvíli dojít.
Tip pro verzi s dýní
Pokud se rozhodnete využít dýni hokkaido místo batátů, nebudete litovat. Dýně dodá pokrmu nejen jemně oříškovou chuť, ale i krásnou barvu. Pamatujte, že dýni nemusíte loupat, stačí odstranit semínka a nakrájet ji na menší kousky. Suroviny postupně spojíte stejným způsobem jako u batátové varianty.
Podzimní kuchařské umění
Tento recept je ideální nejen pro romantické večeře, ale také pro společenské události s přáteli. Zapečené kuře s dýní a jablky je skvělou ukázkou toho, jak se klasické pokrmy dají obohatit sezónními složkami a vytvořit tak jedinečný zážitek pro chuťové pohárky.
Podávejte s elegancí
Nezapomeňte, že estetika je součástí kulinářského umění. Servírujte pokrm bohatě přelitý ciderovo-medovou glazurou a doplňte ho čerstvými bylinkami nebo kousky čerstvého pečiva. Pokud máte po ruce kvalitní bílé víno, jistě s ním tento podzimní skvost krásně zkombinujete.
S každým soustem tohoto pokrmu ucítíte nostalgickou vůni podzimu, kterou si zamilujete. Recept je skvělý pro ty, kteří rádi experimentují s novými chutěmi a chtějí si dopřát něco výjimečného. Tak neváhejte a přivítejte podzim chutným způsobem, na který budete dlouho vzpomínat.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: